Ga naar de inhoud
Zo'n 800.000 mensen

Personeel coronazorg krijgt bonus van 1000 euro netto

Intensive care-afdeling van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Beeld © ANP

Zorgmedewerkers die zich een slag in de rondte hebben gewerkt om de coronacrisis te bedwingen krijgen een eenmalige bonus van 1000 euro netto. Dat heeft minister Hugo de Jonge zojuist bekendgemaakt. Het gaat om verpleegkundigen en ic-medewerkers, maar ook om verzorgers in verpleeghuizen en schoonmakers. "We zijn deze mensen heel erg dankbaar en willen hen hiermee bedanken", zei de minister.

Het geld is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg die direct of indirect de gevolgen van het coronavirus hebben ondervonden. Zoals de verpleeghuiszorg, de wijkverpleging en de jeugdzorg.

Bonus = 1000 euro

De bonus is belastingvrij. En telt ook niet mee voor het toetsingsinkomen van de toeslagen, licht het ministerie toe. De zorgmedewerker die een bonus krijgt, houdt dus ook echt 1000 euro over.  

Vanaf 1 oktober kan de bonus door de werkgever aangevraagd worden. Minister De Jonge gaat er vanuit dat zo'n 800.000 mensen ervoor  in aanmerking komen. "We hebben 800 miljoen hiervoor vrijgemaakt", zei de minister. De belastingbetaler betaalt het bedrag. Artsen komen er niet voor in aanmerking.  

Blij, maar heeft lang geduurd

De Tweede Kamer vroeg in maart al om een bonus voor het zorgpersoneel. Het Kamerlid Femke Merel van Kooten diende een motie in voor de financiële opsteker.

NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgden, is blij dat de bonus er nu eindelijk is. Woordvoerder Michel van Erp: "Maar het heeft veel te lang geduurd. Verpleegkundigen en verzorgenden moesten nog maanden keihard werken zonder dat ze zicht hadden op iets extra's. Dat werkte demotiverend."

Zij krijgen nu de klappen van de trauma's die ze hebben opgelopen. En vergis je niet: dat zijn harde klappen."

Gaat om het gebaar

Van Erp noemt duizend euro een mooi bedrag. "En het is goed dat het netto is. Maar het gaat vooral om het signaal." Dat artsen en medisch specialisten zijn uitgesloten, snapt hij op zich wel. "Hun salarissen zijn echt vele en vele malen hoger dan die van verpleegkundigen."

Heel Nederland klapt voor de helden in de zorg, inclusief de koninklijke familie

01:38

Applaus 

In maart werd er op meerdere plekken tegelijk geapplaudisseerd voor het zorgpersoneel. Ook de koninklijke familie klapte mee. 

Premier Mark Rutte reageerde op Twitter op de actie. 'Mooi om te zien dat Nederland hen massaal een hart onder de riem steekt.'