Naar het Catshuis

Zij spraken met Rutte over racisme: 'Goede hoop dat er iets gaat veranderen'

24 juni 2020 18:52 Aangepast: 24 juni 2020 18:57
Sosha kreeg zoveel te maken met racisme, dat ze het normaal vond.

Omdat hun verhalen zoveel indruk maakten, mochten vijf antiracismeactivisten vandaag bij premier Rutte op het Catshuis komen. Drie uur lang sprak de premier over racisme én oplossingen. "Ik heb goede hoop dat er iets gaat veranderen. Dit is het momentum", zegt Sosha Duysker.

Sosha Duysker en Gideon Everduim waren twee van de vijf mensen die een uitnodiging kregen van de premier. Wat vonden zijn van het gesprek? Aan RTL Nieuws vertellen ze hoe het ging en of ze denken dat er nu eindelijk iets gaat veranderen.

Sosha: 'Zo vaak uitgemaakt voor Zwarte Piet'

Sosha Duysker Sosha Duysker

Sosha Duysker, presentatrice bij het Klokhuis: "Hoe vaak ik te maken heb met racisme? Ik ben heel vaak uitgemaakt voor Zwarte Piet. En toen mijn ouders naar een andere straat waren verhuisd, had de buurt vooroordelen over ons op basis van onze huidskleur. En er zijn zo vaak apengeluiden naar me gemaakt. Op een rare manier vond ik dat normaal. Ik tolereerde het. Heel lang. Krankzinnig, hè?"

"Ik heb vandaag met de premier niet zozeer mijn persoonlijke ervaringen gedeeld, maar meer besproken wat we nú kunnen doen. Ik hoop dat het niet bij vandaag blijft. We moeten het gesprek blijven voeren. En blijven kijken naar oplossingen. Dat er concrete oplossingen komen. Het is echt belangrijk dat we het debat blijven voeren."    

"Of ik denk dat er iets gaat veranderen? Ik heb goede hoop. Als je kijkt hoeveel mensen zich de afgelopen tijd hebben laten horen. Duizenden en duizenden mensen. Ik denk echt dat dit het momentum is."

'Racisme zit niet in je hoofd, maar in het systeem'

Gideon Everduim, rapper en DENK-politicus: "Ik wil niet te veel over mijn eigen persoonlijke ervaringen praten. We hebben het met premier Rutte even over persoonlijke emoties gehad. Daarna hebben we heel inhoudelijk en diep met elkaar gesproken. Daar was ik erg blij mee, het is belangrijk."

"Ik heb de premier uitgelegd wat racisme nu precies is. Als we het willen oplossen, moeten we eerst weten wat het is. Racisme zit niet in ons hoofd, het zit in ons systeem. Zoals in onze gezondheidszorg, in ons onderwijs. Dat moeten we aanpakken. Waar de oplossing zit? Het is een proces, een stappenplan. In educatie zit de oplossing. En ik vind dat het tijd is voor leiderschap."

"Soms knalde het even met de premier en ging het verhaal alle kanten op. Maar ik heb het gevoel dat onze verhalen echt binnenkwamen. Dit een stap in de goede richting en ik ga met een content gevoel naar huis. Ik heb ook niet het gevoel dat ik me het laten lenen voor een pr-stunt. Daarvoor zijn we een veel te sterke natie."

En wat vond Rutte?

"Het is indrukwekkend wat racisme kan doen met iemand. De pijn die iemand heeft", zei premier Rutte na het gesprek. "De verhalen zijn heel heftig. Nederland is een mooi land, maar er komt racisme voor. We moeten dit gif bestrijden en we moeten niet 'back to normal'. We moeten een grote stap zetten om een mooier land te maken. De samenleving moet dit doen."

Meer beleid, daar gelooft hij niet in. "We stikken in het beleid, wetgeving en rapporten. Als iemand iets bedenkt om een nieuwe wet te maken, ben ik de eerste om het te doen, maar ik denk dat er meer nodig is."

Wat hij zelf kan doen? "Ik kan mensen bij elkaar brengen. En ik kan gebruik maken van de media om mijn gevoel te delen en gesprekken voor te zetten."

Actiegroepen toch ook uitgenodigd

Premier Rutte gaat ook nog praten met de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en de mensen achter Black Lives Matter NL. De voortrekkers van de protestbewegingen waren eerst niet uitgenodigd. 

De premier wilde eerst naar mensen luisteren met wie de overheid niet al langer praat, zei hij. Later zei de premier dat het 'toch belangrijk' is om ook met beide actiegroepen te praten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kick out Zwarte Piet boos op Rutte: 'Gesprek met antiracisten is pr-stunt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore