Ga naar de inhoud
Ruimte voor horeca

Kabinet komt morgen met grote versoepeling maatregelen

Tot nu toe was een groep van maximaal 30 mensen in de horeca toegestaan. Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Het kabinet zal morgen een vergaande versoepeling van de coronamaatregelen aankondigen. Het maximumaantal voor groepen verdwijnt, zolang mensen 1,5 meter afstand aanhouden en voorzorgsmaatregelen worden genomen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De versoepeling biedt meer ruimte aan de noodlijdende horeca- en evenementensector. Tot nu toe was een groep van maximaal 30 mensen toegestaan. In de planning werd dat getal per 1 juli verhoogd naar 100 mensen, maar daar is nog een verdergaande versoepeling mogelijk. De regels worden eenvoudiger en generieker, zegt een ingewijde.

Geen maximum met 1,5 meter

Zowel binnen als buiten wordt het maximumaantal aanwezigen geschrapt, mits de 1,5-meter-regel wordt aangehouden. Andere voorzorgsmaatregelen zijn triage (van tevoren vragen naar de gezondheid van mensen) en reservering. In een gebouw moeten voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig zijn, om te voorkomen dat drukte ontstaat bij de wc's. Ook moeten er voldoende in- en uitgangen zijn.

Mart deed zijn café dicht om nieuwe horecaregels

01:55
Kroegbaas Mart Insing probeerde het een week, maar sloot binnen een week zijn deuren. Anderhalve meter afstand in de horeca was voor hem niet te doen.

De voorgenomen versoepeling biedt ruimte aan restaurants, cafés, theaters, bioscopen, culturele instellingen en kermissen.

Als een restaurant of evenement geen triage en reservering toepast, geldt wel een maximumaantal. Dan geldt een maximum van 100 personen binnen en een maximum van 250 personen buiten. De 1,5-meter-regel geldt ook in die situaties.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet werkt aan simpelere coronaregels, maar 1,5 meter afstand blijft

Experts positief

Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over de versoepeling. "Vanuit gezondheid is de 1,5 meter en hygiëne het enige dat nog echt telt", zegt een betrokkene.

De kwestie is gisteren ook besproken met minister Grapperhaus (Justitie) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's. De burgemeesters hebben Grapperhaus dringend verzocht festivals of evenementen niet vanaf 1 juli toe te staan, maar vanaf die datum het aanvragen van vergunningen toe te laten. De burgemeesters hebben benadrukt dat goede communicatie nodig is: zij vrezen lange wachttijden bij de vergunningaanvraag.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

Morgen persconferentie

Morgen vergadert de ministeriële crisiscommissie voorlopig voor de laatste keer en moet het besluit officieel worden genomen. Na afloop geven premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie.

Al vorige week lekte uit via RTL Nieuws dat het kabinet werkt aan een vergaande vereenvoudiging van de coronamaatregelen. Gisteren werd al bekend dat eerder geplande versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan. Zo kunnen sportscholen, sauna's en casino’s de deuren openen. Ook kunnen middelbare scholen na de zomer volledig open. Daar komt nu dus een flinke stap bovenop door het loslaten van het maximumaantal voor groepen.