Ga naar de inhoud
'Ontzettend stom'

Blunder: Asscher (PvdA) mist cruciale stemming over hoger salaris zorgpersoneel

Lodewijk Asscher in de Tweede Kamer

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft een cruciale stemming gemist over salarisverhoging van zorgpersoneel. Op het moment dat hij zijn stem moest uitbrengen, was hij niet in de vergaderzaal aanwezig. "Ontzettend stom", reageert Asscher na afloop.

"Afwezig", concludeerde Kamervoorzitter Arib. Even later kwam Asscher alsnog de Tweede Kamer binnenrennen. "Ik was niet afwezig. Ik ben vóór!" Maar Arib was onverbiddelijk: Asschers stem telde niet mee.

De PvdA en alle andere oppositiepartijen vinden dat het zorgpersoneel na de coronacrisis beter moet worden betaald, maar het kabinet en de regeringspartijen willen daar niet aan. Omdat de coalitie en de oppositie elkaar in de Kamer in evenwicht houden, telt elke stem en kan een afwezig Kamerlid het verschil maken.

'Kom op tijd'

Vorige week staakten de stemmen over het voorstel voor een structurele loonsverhoging voor zorgpersoneel. Daarom zou er vandaag opnieuw over worden gestemd. Op de radio riep Asscher oppositie-Kamerleden vanmiddag nog op om op tijd te komen.

Voor de uiteindelijke stemmingsuitslag maakte het niet uit: de motie werd met 71 tegen 73 stemmen verworpen. Ook als Asscher zijn stem wel had uitgebracht, had de motie het niet gehaald.

'Ontzettend stom'

Lodewijk Asscher stelde na afloop dat hij met iemand aan het praten was. Hij rende nog snel naar de Kamervoorzitter toe, maar was te laat. "Als je wilt zien hoe iemand baalt, nou dat ziet er zo uit", zei hij geëmotioneerd. "Het is ontzettend stom van me. Hou op."