Ga naar de inhoud
Laatste keer was in 1875

Zeldzaam: motie van afkeuring in Eerste Kamer tegen minister Ollongren

Kajsa Ollongren Beeld © ANP

Het gebeurt bijna nooit: minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft een motie van afkeuring gekregen in de Eerste Kamer vanwege het huurbeleid. De minister heeft de motie gekregen omdat ze de huren niet wil bevriezen per 1 juli vanwege de coronacrisis.

Deze motie volgde op twee moties waarin de Eerste Kamer haar opriep de jaarlijkse huurverhoging van 1 juli tijdelijk te stoppen in verband met de coronacrisis.

Een meerderheid van de senatoren wil hiermee voorkomen dat huurders die getroffen zijn door de crisis in de financiële problemen komen.

Problemen

Maar de minister weigert dat. Ze is bang dat met een algemene huurstop de verhuurders in de problemen komen

SP-senator Tiny Kox diende daarop een motie van afkeuring in. "Deze motie zegt niet: minister ga weg, maar minister, treed op!", zei Kox bij de indiening.

Zeldzaam

Die zeldzame motie haalde zojuist een meerderheid: 39 senatoren stemden voor, 36 tegen. In de Eerste Kamer zijn de regeringspartijen niet in de meerderheid: ze hebben 32 van de 75 zetels. De minister hoeft niet af te treden, maar het is wel een politieke deuk voor Ollongren.

Met een motie van afkeuring wordt het beleid van een bewindspersoon afgekeurd. Het vertrouwen wordt niet opgezegd. De laatste keer dat in de Eerste Kamer een motie van afkeuring werd aangenomen was in 1875. "Iedere minister wil historie schrijven, maar niet zo", reageerde Ollongren tegen RTL Nieuws. 

Problemen
Lees ook:
Problemen voor minister Ollongren in senaat na weigeren huurstop

Andere actie

De minister wil geen algehele huurbevriezing maar zet in op andere maatregelen. Zo zet ze in op hulp van verhuurders aan huurders die echt in financiële problemen komen. Daarnaast heeft ze enkele andere maatregelen getroffen en sluit ze meer actie niet uit.

'Deugt niet'

VVD-fractievoorzitter in de Senaat, Annemarie Jorritsma, vindt de handelswijze van de Eerste Kamer niet deugen. "Ze dwingen de minister iets te doen wat haaks staat op wat de Tweede Kamer wil", zegt Jorritsma.

"Het duwt mij steeds meer in de richting van steun voor plannen de Senaat af te schaffen."