Jaarstukken

Partijen hebben boekhouding niet op orde, boete voor Forum en 50PLUS dreigt

23 juni 2020 09:49 Aangepast: 23 juni 2020 19:01
De Tweede Kamer (archief) Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dreigt met bestuurlijke boetes voor Forum voor Democratie en 50PLUS omdat de partijen hun boekhouding niet op orde hebben. Ook GroenLinks krijgt een tik op de vingers.

In een Kamerbrief schrijft Ollongren dat de commissie die toezicht houdt op de financiën van de politieke partijen zowel over het jaar 2017 als 2018 tekortkomingen heeft gevonden bij Forum voor Democratie (FvD) en de neveninstellingen van de partij.

Boete dreigt

De controlewerkzaamheden door de accountant schieten volgens de commissie tekort. Minister Ollongren dreigt nu met een bestuurlijke boete als Forum zijn zaakjes niet op orde krijgt.  De hoogte van de boete hangt af van de daadwerkelijke overtreding, maar bedraagt maximaal 25.000 euro. In het najaar wordt de Kamer geïnformeerd over de voortgang.

Ook 50PLUS en GroenLinks

Forum is niet de enige partij die de financiële verantwoording niet op orde heeft. Ook bij 50PLUS moeten accountants 'herstelwerkzaamheden' gaan uitvoeren. "Indien dit tot onvoldoende resultaat leidt, zullen volgende stappen in overweging moeten worden genomen", schrijft de minister.

De partij van Jesse Klaver, GroenLinks, heeft ook een tik op de vingers gekregen omdat daar tekortkomingen zijn gevonden. 

Volgens de commissie die toeziet op de jaarstukken voldoen de meeste politieke partijen wel aan de eisen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook in Nederland kun je politieke advertenties op Facebook straks uitzetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore