Vrouwelijke leider

Rob Jetten gaat niet voor lijsttrekkerschap D66: 'Kaag is betere kandidaat'

23 juni 2020 02:32 Aangepast: 23 juni 2020 08:59
Fractievoorzitter Rob Jetten gaat niet voor het lijsttrekkerschap. Beeld © ANP

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, laat het lijsttrekkerschap van de partij aan zich voorbij gaan. Hij vindt Sigrid Kaag geschikter als lijsttrekker. Dat betekent dat Kaag zo goed als zeker de nieuwe leider van de partij wordt.

Dat vertelt de 33-jarige Rob Jetten in een interview met Trouw. Hij doet een stap opzij om Kaag de ruimte te geven. "De manier waarop zij weet te verbinden en de buitenlandse en binnenlandse ervaring die zij meebrengt, is wat we nu nodig hebben in Nederland", vertelt hij aan de krant. "Zij is een betere kandidaat", laat hij ook in een filmpje op Twitter weten.  

Ambities Kaag

Minister Sigrid Kaag gaf afgelopen weekend in een interview met Eva Jinek aan dat ze lijsttrekker voor D66 wil worden. En dat niet alleen. "Ik wil premier worden én ik ben inderdaad vrouw, ik ben ook moeder, ik ben katholiek, ik ben een mens met ervaring. Dus ja, ik ga ook voor het premierschap."

Doordat Jetten het lijsttrekkerschap aan zich voorbij laat gaan, krijgt Kaag ruim baan. "Ik denk dat ik het zelf ook kan, lijsttrekker worden, maar uiteindelijk is de vraag een andere: wat is belangrijk voor D66?", zegt Jetten daarover in de krant.

Vrouwelijke leider

Binnen D66 geniet Kaag een grote populariteit. Het is geen geheim dat ze bij D66 graag een vrouw aan het roer willen. Een andere mogelijke kandidaat, Kajsa Ollongren, haakte eerder al af nadat ze lang afwezig was door ziekte.

Jetten zegt dat het voor hem geen doorslaggevende rol speelt dat D66 een vrouwelijke leider moet krijgen. Hij heeft nooit tegen Kaag of Ollongren gezegd 'dat een van hen lijsttrekker zou moeten worden omdat ze van een bepaald geslacht zijn'.

Artikel gaat verder onder de video. 

Kaag als D66-lijstrekker: bekijk hier de hoogtepunten van interview met Eva Jinek

In een interview met Eva Jinek spreekt Ingrid Kaag haar ambitie uit: "Ik wil premier worden.''

Jetten wil ook na de verkiezingen wel graag een prominente rol houden in de partij, zo vertelt hij. "Dat ik geen lijsttrekker wil worden, betekent niet dat ik de politiek verlaat."

Tot de verkiezingen blijft hij sowieso fractievoorzitter. Er zouden zich nog kandidaten voor het lijsttrekkerschap kunnen melden, maar Jetten en Kaag waren de enige bekende namen binnen de partij.   

Vannacht werd ook bekend dat Mona Keijzer lijsttrekker van het CDA wil worden. Bij die partij gaat de strijd nu tussen Keijzer en vicepremier Hugo de Jonge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schip zoekt kapitein: wie wil de leider worden van D66?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore