Tweede keer

Ook Mona Keijzer stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap CDA

23 juni 2020 00:30 Aangepast: 23 juni 2020 17:24
Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken. Beeld © ANP

Staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer, wil lijsttrekker van het CDA worden. Dat vertellen ingewijden aan RTL Nieuws. Ze wordt de tegenkandidaat van vicepremier en minister Hugo de Jonge, die vorige week al aangaf voor het lijsttrekkerschap te gaan.

De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA gaat nu tussen de kandidaten Hugo de Jonge en Mona Keijzer. De gedoodverfde kandidaat, minister van Financiën Wopke Hoekstra, kondigde vorige week aan geen lijsttrekker te willen worden. Naar eigen zeggen ziet Hoekstra zich 'meer als bestuurder dan als beroepspoliticus'. "Ik wil dicht bij mezelf blijven", legde hij zijn keuze uit.

In 2012 ook al

Na Hugo de Jonge maakt nu ook Mona Keijzer bekend de partij te willen leiden. In 2012 stelde zij zich ook al eens verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap, als wethouder van Purmerend toen nog een onbekende outsider. Ze kreeg ruim een kwart van de stemmen maar verloor van Sybrand van Haersma-Buma.

In De Telegraaf legt Keijzer vandaag uit waarom ze opnieuw wil proberen lijsttrekker te worden. "Ik vind dat het CDA wat te kiezen moet hebben en ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee", zo zegt ze. Twijfels had ze ook. "Ik heb het al een keer eerder gedaan. Het is een achtbaan. Iedereen vindt wat van je", vertelt ze aan de krant. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hugo de Jonge wil lijsttrekker worden: 'Ik wil met het CDA een leidende rol spelen'

Keijzer - naar eigen zeggen een 'ruimdenkend conservatief met een sociaal hart' - heeft een wat rechtser profiel dan De Jonge. Ze sluit  samenwerking met Forum voor Democratie niet uit, iets waarvan Hugo de Jonge vorige week benadrukte: "Ik zie dat niet gebeuren."

Vrouw aan het roer

Keijzer heeft een speciale boodschap voor de vrouwen in de partij. "Hugo is natuurlijk een ongelooflijke knapperd. Maar, lieve CDA-vrouwen, het is echt tijd dat onze dochters, kleindochters, schoondochters en vriendinnen zien dat ook een vrouw de leiding kan hebben over het CDA", zo vertelt ze in De Telegraaf.

De gewezen CDA-top lijkt zich achter De Jonge te scharen. Zo kan De Jonge rekenen op de zegen van de vorige partijleider Sybrand Buma. Ook de vorige partijvoorzitter, Ruth Peetoom, schaart zich achter de huidige vicepremier. Buma noemt De Jonge de "juiste man op het juiste moment". Diens kandidatuur is "geweldig mooi nieuws", twitterde de gewezen CDA-voorman vorige week. Buma repte toen niet over Mona Keijzer, die jarenlang zijn nummer 2 was.

Stroomversnelling

De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA kwam in een stroomversnelling toen het partijbestuur begin vorige week plotseling de procedure voor het kiezen van de lijsttrekker opende. Eventuele kandidaten hebben tot 24 juni de tijd om zich te melden.

Politiek commentator Frits Wester: "Nu Mona Keyzer bij haar kandidatuur voor het CDA-leiderschap heeft aangegeven samenwerking met Forum van Democratie niet uit te sluiten, wordt dit waarschijnlijk het belangrijkste strijdpunt tussen haar en Hugo de Jonge die daar juist niets voor voelt."

Wester besluit: "Daarbij wordt het bij de keuze van de CDA-leden niet alleen een keuze tussen deze twee kandidaten, maar ook een keuze voor of tegen samenwerking met Forum. Dat is een doemscenario waar de partijtop echt niet op te wachten zat. Want die uitkomst gaat nu ook in de echte verkiezingscampagne een rol spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Hoekstra wil niet de nieuwe CDA-leider worden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore