Coronamaatregelen

Versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan, ruimte voor kleine evenementen

22 juni 2020 18:31 Aangepast: 22 juni 2020 19:41
Terrassen aan de Oudegracht in Utrecht aan het begin van de versoepelingen. Beeld © ANP

De verwachte coronaversoepelingen kunnen vanaf 1 juli doorgaan en ook komt er ruimte voor kleine evenementen. Verder is het de bedoeling dat de middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal opengaan.

Woensdag heeft het kabinet de voorlopig laatste vergadering van de ministeriële crisiscommissie en daarna een persconferentie. De eerder aangekondigde versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan. 

Het Outbreak Management Team is positief over deze versoepelingen die het kabinet al eerder had aangekondigd, bevestigen bronnen na berichtgeving door andere media.

Verdere versoepelingen

Zo mogen er weer maximaal 100 personen bij elkaar komen in horeca, theaters en bij bijeenkomsten. Ook mogen de kantines van sportverenigingen weer open. Net als sportscholen, sauna's en casino's. Overeind blijft wel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten houden. 

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat eigenlijk?

Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus.

Ook is het de bedoeling dat de middelbare scholen weer open kunnen. Sinds 2 juni zijn de middelbare scholen weer deels open. Na de zomer is het de bedoeling dat de leerlingen dus weer de hele week naar school kunnen.

Scholen moeten wel hygiënemaatregelen treffen. Leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar, maar wel tot de docenten.  Daarmee krijg je de situatie in ons land dat het de bedoeling is dat in ieder geval iedereen tot 18 jaar zich niet meer aan de 1,5 meter-regel hoeft te houden. 

Simpelere boodschap

Ook wordt erover gedacht om kleine evenementen, zoals kermissen, weer toe te staan. Dat zou dan mogelijk zijn zolang geen grote mensenmassa's op afkomen en bijvoorbeeld de toegang tot een evenemententerrein gereguleerd wordt. 

Het kabinet wil een simpelere, eenvoudigere boodschap voor Nederland presenteren. Nu zorgen veel verschillende regels voor verschillende sectoren voor verwarring. Volgens ingewijden wordt de boodschap van kabinet: er kan heel veel, mits je de afstandsregel van 1,5 meter blijft aanhouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet werkt aan simpelere coronaregels, maar 1,5 meter afstand blijft

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore