'Hooligans verpesten het'

Rutte: 'Doorgesnoven hooligans' misbruikten demonstratie Den Haag

22 juni 2020 13:02 Aangepast: 22 juni 2020 13:22
De politie omsingelt en arresteert de laatste betogers op het Malieveld. Beeld © Wouter van Dijke

'Doorgesnoven hooligans' hebben volgens premier Rutte gisteren misbruik gemaakt van de demonstratie in Den Haag tegen de coronamaatregelen. Volgens universitair docent rechtsgeleerdheid Berend Roorda verpesten hooligans het voor andere demonstranten: "Hiermee hol je een grondrecht uit."

In Den Haag werden gisteren ongeveer vierhonderd demonstranten opgepakt, nadat er onder meer stenen waren gegooid naar de ME. Minister-president Mark Rutte zegt begrip te hebben voor de overige demonstranten

Bezorgde mensen

"Er stonden vooral oprecht bezorgde mensen. Dat respecteer ik zeer", aldus de premier. Hij wil zelf ook graag dat Nederland de 1,5 meterregel kan loslaten. Toch gaat dat volgens hem niet, omdat het virus 'zit te wachten tot wij verslappen.'

De premier wil verder niet te veel aandacht geven aan mensen die 'thuis geen leuk leven hebben en zich willen uitleven op de politie'. Volgens Rutte is het duidelijk: de politie heeft 'heel ordelijk opgetreden'. 

Rutte benadrukt dat het recht op demonstreren nog steeds bestaat. "Dat is een groot goed. Iedereen heeft dat volste recht, of je nu tegen de coronamaatregelen demonstreert of tegen racisme. Maar je moet je wel aan die 1,5 meter afstand houden."  

'Correct aangepakt'

Volgens universitair docent rechtsgeleerdheid Berend Roorda van de RUG zijn er drie redenen om een demonstratie te mogen verbieden: de bescherming van de volksgezondheid, het voorkomen van verkeerschaos en het tegengaan van wanordelijkheden.

Zover Roorda kan beoordelen heeft  de voorzitter van de Veiligheidsregio de situatie gisteren op een correcte wijze aangepakt. "Remkes heeft eerst gekeken of hij de demonstratie kon toelaten. Ik snap dat zijn conclusie was dat hij het moest verbieden. Dat heeft standgehouden bij de voorzieningenrechter. Toen er vervolgens toch demonstranten kwamen, heeft hij ervoor gezorgd dat de demonstratie toch in beperkte vorm kon doorgaan."

Roorda noemt het optreden van Remkes prijzenswaardig. "Juist in crisistijd is het belangrijk dat er kan worden gedemonstreerd. Grondrechten zijn des te belangrijker in periodes dat de samenleving onder druk komt te staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ME omsingelt laatste betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld

Bijzonder

Iets opvallends was er wel. Meestal zie je volgens Roorda dat hooligans op demonstraties afkomen omdat ze het er niet mee eens zijn, zoals bij anti-zwarte pietdemonstraties. In dit geval waren de hooligans het juist wel eens met de demonstranten. 

 "Een demonstratie die wordt bedreigd door hooligans, moet erg goed beschermd worden door een burgemeester. Als je een demonstratie te makkelijk verbiedt, beloon je namelijk bedreigend of gewelddadig gedrag."

Verpesten

Roorda denkt overigens wel dat de hooligans het hiermee verpesten voor anderen. "Ik denk dat voorzitters van veiligheidsregio’s zich nu eerder genoodzaakt zien om demonstraties te beperken of te verbieden. Dat is jammer, want daarmee hol je zo’n grondrecht uit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore