Premierskandidaat

Sigrid Kaag: 'Ik wil D66-lijsttrekker én premier worden'

21 juni 2020 17:05 Aangepast: 21 juni 2020 18:47
Minister Sigrid Kaag tijdens een begrotingsdebat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het hoge woord is eruit: Sigrid Kaag wil lijsttrekker worden voor D66 bij de komende verkiezingen. In een interview met Eva Jinek spreekt ze haar ambitie uit. "Ik wil premier worden én ik ben inderdaad vrouw, ik ben ook moeder, ik ben katholiek, ik ben een mens met ervaring. Dus ja, ik ga ook voor het premierschap."

In het interview met Eva Jinek zegt Kaag lang geworsteld te hebben met de vraag of ze het moest doen.

Tijdens bezoek aan Israël

Ze nam haar besluit uiteindelijk tijdens een werkbezoek aan Israël:  "Ik was daar als minister en ik dacht: ik wil door. Ik ben bewust naar Nederland teruggekomen om de politiek in te gaan en op dat moment had ik ook het idee dit is niet af. Ik wil door voor D66. En wij zijn keihard nodig." 

Dat ze nadacht over het partijleiderschap na het vertrek van Alexander Pechtold werd de afgelopen tijd al wel steeds duidelijker. Ze sprak zich regelmatig persoonlijk uit in lezingen of aan talkshowtafels, vooral tegen polarisatie in de samenleving en de politiek. Ook was ze persoonlijk over hoe racisme haar familie treft: ze is getrouwd met een Palestijnse tandarts waarmee ze vier kinderen heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Kaag over racisme: 'Hé, donkere kinderen. Niet van jou zeker?'

Focus op drie onderwerpen

Kaag zegt zich te willen gaan focussen op drie onderwerpen: het bouwen aan een tolerantere samenleving, een sterkte positie voor Nederland binnen Europa met een open blik op de wereld en Nederland sterker uit de crisis leiden. Over dat laatste is ze realistisch: "Mensen zullen lang in onzekerheid leven. Ik heb niet alle antwoorden maar dat heeft niemand als ze eerlijk zijn."

Veel critici vragen zich af of Kaag wel genoeg kennis heeft over sociaal-economische dossiers. "Ja ten dele klopt dat misschien. Maar ik heb overal ter wereld aan sociaal-economische dossiers gewerkt in mijn vorige banen. Aan wederopbouw, aan de economie. En als minister van Handel zet je Nederland op de kaart in het buitenland." 

Het beeld dat ze elitair is, verwerpt ze: "Ik ben opgegroeid in een huurflat. Met een zus en vader. Het grootste bezit dat er was, was de vleugel van mijn vader in de woonkamer. Dus nee, niet in de grachtengordel. Niet in een villawijk. Ik heb mogen studeren met het spaargeld van mijn ouders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schip zoekt kapitein: wie wil de leider worden van D66?

Populair

Binnen D66 geniet de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een grote populariteit. Het is geen geheim dat ze bij D66 graag een vrouw aan het roer willen. Een andere mogelijke kandidaat, Kajsa Ollongren, haakte eerder al af. Nadat ze lang afwezig was door ziekte. 

'Onduidelijk of Jetten zich kandidaat stelt'

En de huidige fractievoorzitter Rob Jetten? Politiek verslaggever Floor Bremer: "Of hij zich nu nog kandidaat gaat stellen is zeer de vraag. Achter de schermen wordt gefluisterd dat hij dat niet gaat doen. Eerder gaf hij al aan graag een vrouw als partijleider te zien." Dus als Jetten zich inderdaad niet kandideert dan ligt de weg vrij voor misschien wel die eerste vrouwelijke premier van Nederland.

"Maar", zegt Bremer, "Dan moet er nog wel een klein wonder gebeuren. Want D66 staat rond de 10 zetels in de peilingen. Dat ligt ver af van de ruim 40 van de VVD."

In de Kamer zitten

Kaag zegt die uitdaging graag aan te gaan: "We hebben een duidelijk verhaal en een duidelijke richting en als je alleen maar meedoet omdat je weet dat je gaat winnen dan is het geen sport meer." 

Als zich geen andere kandidaten aandienen dan zal de partij haar begin september officieel kiezen. En dan kan het ambachtelijk campagne voeren na de zomer beginnen. Dan zal duidelijk worden of ze zich naast het wereldtoneel ook thuis voelt onder de Nederlandse kiezers.

En als het wonder van het premierschap niet lukt? "Als de uitslag niet goed uitpakt mocht ik lijsttrekker worden, dan ga ik de Kamer in, als we niet bij de formatie zitten. Fris en monter. Het leven heeft vele wendingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore