Drempelwaarde voor bouw

Kabinet past stikstofplannen aan na advies Remkes

17 juni 2020 23:33 Aangepast: 18 juni 2020 04:50
Boeren demonstreren onder meer tegen het stikstofbeleid van de overheid. Beeld © ANP

Voor bouwprojecten is straks geen speciale natuurvergunning meer nodig, zolang de stikstofuitstoot die ermee gemoeid is onder een bepaalde grens blijft. Landbouwminister Carola Schouten meldt aan de Tweede Kamer dat het kabinet zo'n 'drempelwaarde' laat onderzoeken en wil invoeren.

De coalitiepartijen bereikten vanavond laat een akkoord over het stikstofbeleid. Over eerdere plannen van het kabinet oordeelde stikstofadviseur Johan Remkes vorige week snoeihard.

Bouw moet uitstoot verminderen

Remkes stelde zelf ook zo'n drempelwaarde voor, omdat de bouw relatief weinig stikstof uitstoot, maar wel hard geraakt werd toen de vergunningverlening stil kwam te liggen. In ruil voor de drempelwaarde wordt de bouwsector verplicht zijn eigen uitstoot te verminderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commissie: stikstofmaatregelen kabinet gaan niet ver genoeg, corona heeft niets opgelost

Ook moet de belasting van stikstofgevoelige natuur flink omlaag. De vermindering hiervan komt in de wet te staan. In 2030 moeten we 26 procent minder stikstof uitstoten dan in 2019. Eerder was dat alleen een 'streefwaarde', maar daar had de commissie-Remkes grote kritiek op.

Volgens Remkes zou alleen een streefwaarde geen standhouden bij de Raad van State. Die zette vorig jaar juist een streep door een vergelijkbare aanpak.

Natuur niet genoeg beschermd

Door dat besluit van de hoogste bestuursrechter eind mei vorig jaar kwam de vergunningverlening stil te liggen. De Natura 2000-gebieden waar het allemaal om gaat, worden niet genoeg beschermd, oordeelde de Raad van State.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Sindsdien heeft het kabinet al maatregelen genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook de natuurgebieden moeten worden versterkt.

Regeling voor boeren

De aangekondigde stopregeling voor boeren wordt opgeknipt. De eerste 750 miljoen euro voor boeren die in ruil voor een bedrag willen stoppen met hun bedrijf komt volgend jaar beschikbaar.

In 2023 wil het kabinet kijken welk effect groene innovaties hebben gehad op de stikstofuitstoot van veehouderijen. "Dan zal worden afgewogen hoe de tweede tranche met de meest kosteneffectieve stikstofreductie ingezet kan worden", schrijft Schouten. Dat tweede deel bestaat uit de resterende 250 miljoen euro, en staat voor 2024 gepland.

Stikstof: goed én gevaarlijk

Wat is stikstof, en waarom zorgt het de laatste tijd voor zo'n verhitte discussie? Alles wat je moet weten over stikstof.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore