Voor vier jaar

Lerarentekort loopt hard op in grote steden: kabinet trekt 116 miljoen extra uit

16 juni 2020 19:11 Aangepast: 16 juni 2020 19:15
Archieffoto Beeld © ANP Foto

In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere lopen de lerarentekorten op de basisscholen hard op. Om de acute personeelstekorten op te vangen, trekt het kabinet voor de komende vier jaar 116 miljoen euro uit.

Volgens minister Arie Slob (Onderwijs) worden grotere steden zwaarder getroffen dan kleine steden en dorpen. Daarom is ervoor gekozen deze vijf steden extra geld te geven. De steden hadden ook noodplannen ingediend bij de minister.  

'Uitstroom verdubbeld'

"Neem Amsterdam. We zien dat daar dat er een grote uitstroom is van leraren die buiten de stad werk vinden", zegt Slob. Zo is het aantal vertrekkende docenten in Amsterdam bijna verdubbeld in drie jaar tijd: van 134 (2015-2016) naar 254 (2018-2019).

Naast extra geld voor de grote steden krijgen ook de lerarenopleidingen meer budget: jaarlijks 11 miljoen. Dat geld wordt gebruikt om zij-instromers beter te begeleiden.

School vrij door lerarentekort

Door het tekort aan leerkrachten zijn sommige scholen genoodzaakt leerlingen vrij te geven.

Iedere stad gaat het geld op een andere manier inzetten om het lerarentekort aan te pakken. En dat is voor het eerst. Zo krijgen in Amsterdam alle docenten in het basisschoolonderwijs een toeslag. Leerkrachten op een school met veel achterstandsproblemen krijgen meer geld dan leraren op andere scholen.

Begeleiding docenten

Rotterdam en Den Haag zetten het geld in voor bovenschoolse begeleiding van leerkrachten en inzet van meer onderwijsondersteunend personeel en vakkrachten. In Utrecht ligt de focus op de begeleiding en professionalisering van startende docenten. Almere wil investeren in extra ondersteunend personeel en de begeleiding van startende leerkrachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister belooft 100 miljoen euro te zoeken voor lerarentekort grote steden

Is het extra geld genoeg om het lerarentekort op te lossen? Slob: "Ik denk dat het heel fijn is dat dit extra geld beschikbaar is gekomen. Naast het vele geld dat al in de afgelopen jaren beschikbaar is gesteld. Maar het blijft een groot maatschappelijk vraagstuk dat we niet in één keer kunnen oplossen." Hij zegt benieuwd te zijn hoe de inzet van het extra geld uitpakt. 

Krappe arbeidsmarkt

De aanpak van het lerarentekort blijft prioriteit voor het kabinet, zegt Slob. De werkdruk van leerkrachten moet omlaag en er moeten meer zij-instromers komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore