Kamerbrief

Kabinet gaat ook zelf lessen trekken uit aanpak coronacrisis

15 juni 2020 22:31
Een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing onder leiding van Rutte. Beeld © ANP

Niet alleen de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe de Nederlandse overheid de coronacrisis heeft aangepakt, ook het kabinet zelf gaat 'lessen trekken' uit de afgelopen maanden. Dat schrijft 'corona-minister' Hugo de Jonge in een kamerbrief.

De Jonge schrijft in de brief dat het kabinet deze zomer zelf gaat bekijken wat er de afgelopen maanden niet goed is gegaan tijdens de crisis en wat er bij een eventuele tweede golf beter moet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: zo verloor het kabinet kostbare tijd in strijd tegen coronavirus

Zo gaat het kabinet onder meer kijken naar de beschikbaarheid van hulpmiddelen en de ic-capaciteit. Ook wordt er gekeken welke hygiëne- en lockdownmaatregelen de afgelopen maanden het grootste effect hebben gehad. Daarover gaat men in overleg met professionals, zoals artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en gedragsdeskundigen.

Op verzoek

De voltallige oppositie in de Tweede Kamer had het kabinet gevraagd om een onafhankelijke, tussentijdse evaluatie van het gevoerde coronabeleid. Een groep wetenschappers sloot zich vanmorgen bij die oproep aan.

De Jonge benadrukt dat het gaat om het toelichten en uitleggen van de geleerde lessen, en niet om een tussentijdse evaluatie. Volgens de minister gaat het om 'concrete lessen' en 'geen vuistdik rapport'. De resultaten moeten voor 1 september bekend zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wachtte met crisisaanpak tot eerste officiële besmetting in Nederland

Eerder werd al bekend dat de OVV gaat onderzoeken hoe de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen de coronacrisis hebben aangepakt. Het gaat dan om de voorbereiding op de pandemie, de crisisbeheersing, de getroffen maatregelen en de exitstrategie. De OVV hoopt over ruim een jaar met de bevindingen te komen.

Doden

In Nederland zijn ruim 6000 mensen overleden aan Covid-19, aldus cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het werkelijke aantal ligt veel hoger, omdat niet iedereen getest is. Van meer dan 48.000 mensen staat vast dat ze besmet zijn.

De afgelopen maanden had het kabinet vergaande maatregelen afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Evenementen zijn afgezegd, scholen en horeca gingen dicht, bij verpleeghuizen mocht geen bezoek meer komen.

Coronacrisis: hoe het kabinet te laat in actie kwam

De aanpak van de coronacrisis kwam moeizaam op gang in Nederland. Dit is hoe het kabinet in actie kwam – toen het al te laat was. Een reconstructie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore