Leiderschap VVD

VVD-prominenten willen Rutte weer als lijsttrekker: 'Gewoon blijven Mark!'

13 juni 2020 12:34 Aangepast: 13 juni 2020 12:38
Premier Rutte op het podium bij een congres van zijn partij. Beeld © ANP

Mark Rutte moet opnieuw lijsttrekker worden voor de VVD bij de landelijke verkiezingen volgend jaar. Dat zeggen VVD-prominenten tegen RTL Nieuws. "Het zou echt fantastisch zijn als hij de kar nog een keer wil trekken", zegt oud-eurocommissaris Neelie Kroes.

Rutte zegt zelf steeds dat hij een paar maanden voor de verkiezingen de knoop doorhakt. "Ik snap dat hij goed wil nadenken of hij het nog een periode wil doen", zegt senator Annemarie Jorritsma.

"Maar hij moet niet de verkeerde beslissing nemen. Gewoon blijven Mark!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD klimt in nieuwe peiling naar recordhoogte

Geen handdoek in de ring

"Hij is naar mijn gevoel de beste minister-president die we ooit hebben gehad", vervolgt Jorritsma. Zeker nu Nederland midden in een ongekende crisis zit, is volgens haar niet het moment voor Rutte om de handdoek in de ring te gooien. "Ik denk dat het voor het land en dus ook voor de VVD het beste is als hij gewoon blijft."

Juiste beslissing

Ook waarnemend burgemeester van Den Haag en oud-minister Johan Remkes roept partijgenoot Rutte op om door te gaan. "In het belang van het land en in het belang van de mensen: Mark, ik reken op je."

Remkes denkt overigens dat Rutte wel doorgaat als leider van de VVD. "Ik vermoed dat hij na de zomer de juiste beslissing gaat nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kansen van Dijkhoff op VVD-leiderschap verkleind na gedoe om wachtgeld

Nederlands belang

De VVD heeft talentvolle mensen, zegt ook JOVD-voorzitter Rick Oudshoorn. "Maar niemand die kan tippen aan het niveau van Rutte." Wel waarschuwt hij dat het liberale geluid dreigt te verwateren doordat de VVD zo lang regeert.

VVD-Europarlementariër Malik Azmani denkt vooral dat de jarenlange ervaring van Rutte, Nederland internationaal veel voordeel kan opleveren, vooral in Europa. "Bondskanselier Angela Merkel verdwijnt van het toneel. Ik denk dat het goed is om daar in het Nederlandse belang een ervaren iemand te hebben."

Geen leiderschapsverkiezing

Dat, als Rutte als VVD-leider doorgaat, er geen leiderschapsverkiezing zal zijn, vindt burgemeester van Utrecht en oud-voorzitter van de VVD Jan van Zanen niet erg.

"Ik ben gewoonlijk de man van: er moet wel wat te kiezen zijn. Maar dat zal ik nu niet aanbevelen. Gewoon Mark Rutte. En ik hoop dat ie het doet."

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wordt vaak genoemd als de logische opvolger van Rutte. Tegen RTL Nieuws zegt hij: "Mark heeft nu wel belangrijkere dingen aan z’n hoofd, maar hij heeft al vaak bewezen de beste lijsttrekker van Nederland te zijn."

En wat zegt Rutte zelf? Tegen politiek verslaggever Jaïr Ferwerda dat hij er nog eens rustig over na gaat denken. "Als ik nu moet besluiten, zou ik doorgaan. Maar ik heb gezegd: ik besluit niet nu. Net zoals de vorige twee keer, vind ik het goed om een aantal maanden voor de verkiezingen die knoop door te hakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte ziet Dijkhoff niet 'per se' als opvolger bij VVD

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore