Antiracisme

Premier Rutte: 'Geen standbeelden bekladden, maar voer het gesprek'

12 juni 2020 17:06 Aangepast: 12 juni 2020 17:25
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Het omvertrekken of bekladden van standbeelden van controversiële historische figuren is volgens premier Rutte niet de oplossing voor de emoties die mensen erover hebben. "Onze geschiedenis is onze geschiedenis", zei premier Mark Rutte zojuist in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De premier reageerde op activisten die de afgelopen dagen op verschillende plekken onder meer standbeelden hebben beklad.

Rutte benadrukte dat hij het goed vindt dat er bij de uitgebeelde figuren extra informatie wordt gegeven, zoals bijvoorbeeld bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Die VOC-gouverneur liet in 1621 bijna alle 15.000 bewoners van de Indonesische Banda-eilanden vermoorden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DENK wil ook hier omstreden standbeelden weghalen: 'Coen vermoordde weerloze burgers'

Verschillende kanten belichten

Rutte wees erop dat in Hoorn gekozen is om de verschillende kanten van Coen toe te lichten, 'zoals aan de ene kant een visionair bestuurder' en aan de andere kant dat hij 'strafexpedities heeft uitgevoerd en daarmee verantwoordelijk is voor duizenden doden op de Banda-eilanden'.

"Ik denk dat het goed is dat die verschillende aspecten worden benoemd", zei Rutte. "Volgens mij is dat belangrijk. Je kan de geschiedenis niet wegwerken."

"Leg het uit. Ga geen beelden bekladden, maar voer het gesprek." Rutte zei er niets voor te voelen om gemeenten op te roepen speciale borden bij standbeelden te plaatsen. "Dat vind ik aanmatigend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie zijn de gevallen helden? Deze historische standbeelden werden omvergetrokken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore