Ga naar de inhoud
Met grote farmaceut

Nederland koopt 300 miljoen potentiële coronavaccins Universiteit van Oxford

Monsters van het coronavirus worden getest. Beeld © ANP

Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië hebben een contract gesloten met farmaceut AstraZeneca voor de levering van 300 miljoen coronavaccins. De vier landen investeren nu en als alles goed gaat, zouden de eerste vaccins al eind dit jaar aan Europeanen geleverd kunnen worden. AstraZeneca ontwikkelt het vaccin samen met de Universiteit van Oxford.

"Met deze investering kunnen direct voorbereidingen voor productie worden getroffen, tijdens de ontwikkeling van het kandidaat-vaccin", schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. "Deze ontwikkelingen lijken voorspoedig te verlopen."

Het vaccin wordt tegen kostprijs gekocht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Hoe veel geld er precies met de deal gemoeid is, wil de woordvoerder 'vanwege de onderhandelingspositie' niet zeggen. 

Snel duidelijkheid

Het potentiële vaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt op dit moment door de WHO gezien als één van de meest veelbelovende vaccinkandidaten wereldwijd. De komende maanden moet hun vaccin getest worden op zo'n 10.000 proefpersonen.

Als alles helemaal goed gaat, zouden de eerste vaccins eind dit jaar al geleverd kunnen worden. AstraZeneca-bestuursvoorzitter Pascal Soriot zei eerder tegen BBC Radio dat hij hoopte al deze of volgende maand duidelijkheid te hebben of zijn vaccin werkt.

Toch gaat de deal nog wel met een hoop onzekerheid gepaard, moet ook minister De Jonge toegeven. Als het vaccin niet goed uit de tests komt, staan we met lege handen. Maar, vindt hij: "De risico's die gepaard gaan met dergelijke onwikkeltrajecten wegen niet op tegen het zeer grote maatschappelijke belang om te investeren in deze en andere kansrijke initiatieven."

Is dit het vaccin dat corona gaat verslaan?

02:11
Christiaan deed in april als een van de eersten mee aan de proef met het vaccin tegen het coronavirus van de Universiteit van Oxford.

Vaccinalliantie

Nederland werkt samen met Italië, Duitsland en Frankrijk in de 'Inclusieve Vaccin Alliantie'. De landen willen samen investeren in kansrijke initiatieven. Zo willen de landen zorgen voor een 'breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar' vaccin en vooraan staan wanneer het vaccin daadwerkelijk de markt op komt. Ook hopen ze dat de productie van een eventueel vaccin op Europese bodem plaatsvindt.

De deal met AstraZeneca is de eerste die de vaccinaliantie sluit. De Jonge hoopt in de toekomst op meer overeenkomsten.

De Europese Commissie riep de vier landen overigens eerder vandaag op hun samenwerking te staken; volgens eurocommissaris Stella Kyriakides moet de commissie namens alle lidstaten onderhandelen met farmaceutische bedrijven over de aanschaf van veelbelovende vaccins die er nog niet zijn. De vaccinalliantie zou het initiatief van de commissie ondermijnen.

Nederland,
Lees ook:
Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië willen Europees coronavaccin