Marinierskazerne

Staatssecretaris Visser niet opnieuw in problemen door kwestie Vlissingen

11 juni 2020 16:36 Aangepast: 11 juni 2020 16:37
Staatssecretaris Barbara Visser tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) is niet opnieuw in de problemen gekomen over de kwestie rond de marinierskazerne in Vlissingen. Een aantal fracties in de Tweede Kamer wilde opheldering vanwege een artikel van De Volkskrant.

Zaterdag schreef De Volkskrant dat Visser al sinds voorjaar 2018 bezig is met alternatieven voor de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen. En dat daarbij ook de minister een actieve rol heeft gespeeld.

Visser gaf aan dat ze in het vorige Kamerdebat over de kwestie al had gezegd dat ze in 2018 twijfels had en bezig was met alternatieven. Visser meldde niet aan de Kamer dat destijds al gesprekken werden gevoerd met Rotterdam en oud-politicus Co Verdaas werd aangesteld als verkenner. Oppositiepartijen zoals PVV, PvdA en SP reageerden kritisch.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Rutte had twijfel over marinierskazerne 'eerder met Zeeland moeten delen'

Motie van wantrouwen

Visser pareerde de kritiek en legde uit hoe ze stap voor stap begon te twijfelen aan de verhuizing naar Vlissingen. De staatssecretaris benadrukte dat defensieminister Ank Bijleveld van het hele proces op de hoogte was. Die uitleg was voor een ruime Kamermeerderheid voldoende. Henk Krol, voorheen van 50PLUS, maar inmiddels afgesplitst Kamerlid, heeft no een motie van wantrouwen ingediend, maar daarvoor is weinig steun in de Kamer.

Bijleveld

De Tweede Kamer eiste ook opheldering over de rol van Bijleveld in het proces. Volgens Visser is er niets vreemds aan de rol van Bijleveld. "Het is gebruikelijk dat je grote politieke besluiten met elkaar deelt", aldus de staatssecretaris. Ze benadrukte daarbij dat zij politiek verantwoordelijk blijft. Visser herhaalde dat ze de Kamer en de Zeeuwen eerder bij het proces had moeten betrekken.

Minister Ank Bijleveld. Minister Ank Bijleveld.

Verhuizing afgeblazen

In januari kwam naar buiten dat de verhuizing van de mariniers naar Zeeland niet doorgaat. In februari bood Visser in de Tweede Kamer meerdere keren haar excuses aan voor de gang van zaken.

Met Zeeland wordt nu gesproken over compensatie. Via RTL Nieuws lekte vorige week uit dat Zeeland onder andere een zwaarbeveiligde gevangenis, een beveiligde rechtbank en betere treinverbindingen krijgt. De bedoeling is dat voor de zomer een deal met Zeeland wordt gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Compensatieplan voor Zeeland: rechtbank, gevangenis en betere treinverbindingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore