Zorgverzekering

GroenLinks: zorgpremie mag niet stijgen na coronacrisis

12 juni 2020 05:36
Beeld © ANP Foto

De zorgpremie mag niet stijgen als gevolg van de coronacrisis. Dat vindt GroenLinks. De partij komt daarom met een spoedwet. Bedrijven moeten de rekening oppakken: voor hen gaat de voorgenomen verlaging van de winstbelasting niet door, als het aan GroenLinks ligt. "Dit keer mag de rekening niet worden betaald door gewone mensen."

Het is één van de grote vragen die blijven liggen na de coronacrisis: wie gaat de rekening betalen? De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zorgverleners. Ziekenhuizen hebben de afgelopen maanden veel extra kosten moeten maken voor de opvang van coronapatiënten. Tegelijkertijd kwam veel andere zorg stil te liggen.

Ook andere zorgaanbieders, zoals tandartsen en fysiotherapeuten, liepen veel omzet mis. Zorgverzekeraars sprongen daar bij om de gemiste inkomsten te compenseren.

Naar verwachting gaan we dat volgend jaar terugzien in de premie. Volgens zorgeconoom Wim Groot betalen we volgend jaar gemiddeld 150 euro meer voor onze zorgverzekering dan dit jaar, zo schrijft hij in vakblad Zorgvisie.

Onvermijdelijk

Minister Martin van Rijn wilde eerder nog niet ingaan op de suggestie dat de premie zou stijgen door de coronacrisis. Volgens hem was dat 'niet per definitie' aan de hand en is het nu hoe dan ook 'veel te vroeg daar ook maar enige uitspraak over te doen'.

Maar volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver is het onvermijdelijk als de politiek niet handelt. Hij is bezig met een spoedwet die een stijging hoe dan ook moet voorkomen. "We gaan een heel moeilijke tijd tegemoet. Er komt een economische crisis aan, dan moeten we juist zorgen dat mensen meer geld te besteden hebben in plaats van minder", zegt hij. "Een stijging van de zorgkosten met een paar honderd euro is voor heel veel mensen een heel groot gedeelte van wat zij kunnen uitgeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aan de grond door zorgkosten: 'Dat dit in Nederland kan'

Winstbelasting

Zorgverzekeraars kunnen hun financiële reserves inzetten om de premiestijging te beperken, maar kunnen die rekening niet in hun eentje ophoesten. En dus kijkt Klaver nadrukkelijk naar grote bedrijven.

"Het is niet uit te leggen om in een tijd van naderende economische recessie de belasting op winsten van grote bedrijven te verlagen", vindt hij. Hij ziet het liefst dat de voorgenomen verlaging van de winstbelasting net als dit jaar niet doorgaat. 

De suggestie dat ook bedrijven zwaar geraakt worden door de coronacrisis, wijst Klaver van de hand. "Het gaat over de winstbelasting. Dus dat betekent dat bedrijven dan nog steeds winst maken. En ook in deze tijd zie je dat er grote winsten worden geboekt. Het is niet uit te leggen dat in deze grote crisistijd bedrijven belastingverlaging krijgen, terwijl de zorgkosten voor mensen in het land dreigen te gaan stijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorguitgaven explosief gestegen vorig jaar tot 106,2 miljard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore