Bijna miljoen varkens minder

Ruim 400 varkenshouderijen worden uitgekocht wegens geuroverlast

10 juni 2020 11:21

Het Rijk gaat 407 varkenshouderijen uitkopen omdat ze geuroverlast veroorzaken. Daarmee verdwijnen in totaal 910.645 varkens. Voor de saneringsregeling hadden zich 502 bedrijven aangemeld. Van die bedrijven voldoen er echter 95 niet aan de criteria.

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer.

De meeste varkens verdwijnen in het concentratiegebied van varkenshouderijen in het zuiden van het land. Het gaat daar om 802.243 varkens. Uit het concentratiegebied in het oosten van het land verdwijnen 108.402 varkens.

Overtekend

De saneringsregeling is fors overtekend. Het kabinet had er 180 miljoen Euro voor uitgetrokken, maar de operatie gaat nu 455 miljoen euro kosten. Eerder is al besloten om alle aanvragen die aan de criteria voldoen te honoreren.

Behalve voor de aanpak van de geuroverlast heeft dat ook een gunstige invloed op de stikstofuitstoot.De Europese Commissie heeft ingestemd met de uitkoop. Dat is nodig omdat die wordt gezien als staatssteun. 

Start

Inmiddels hebben de eerst varkenshouderijen een subsidiebeschikking ontvangen. Daarmee kunnen zij een start maken met het beëindigen van hun bedrijf.

De meeste bedrijven die zich hebben aangemeld handelen in vleesvarkens. Dat zijn er 176. Op de tweede plaats komen fokbedrijven. Dat zijn er 133.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden boeren willen stopsubsidie, sanering kan leiden tot 1,6 miljoen minder varkens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore