Vrees voor bureaucratie

Twijfels bij Tweede Kamer over spoedwet gedupeerden toeslagenaffaire

10 juni 2020 06:01 Aangepast: 10 juni 2020 06:13

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de regeling om gedupeerden van de toeslagenaffaire tegemoet te komen. "Hoe wordt voorkomen dat ouders last krijgen van bureaucratie en juristerij", vragen Kamerleden zich af.

"Het mag geen papieren werkelijkheid zijn", zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Later vandaag debatteert de Kamer over een spoedwet die het mogelijk moet maken ouders tegemoet te komen die onterecht hun kinderopvangtoeslag zijn kwijtgeraakt.

Snel duidelijkheid

Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën wil gedupeerde ouders zo snel mogelijk duidelijkheid geven. Kamerleden maken zich zorgen of dat met de opgetuigde regeling wel lukt. Volgens GroenLinks-Kamerlid Bart Snels moet in de uitvoering blijken of ouders inderdaad ruimhartig worden gecompenseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil financiële regeling toeslagenaffaire uitbreiden

Vorige week sprak de Nationale Ombudsman nog zijn zorg uit of de spoedwet gedupeerden wel uit de problemen zal helpen, of dat het hen weer een eindeloos bureaucratisch doolhof in stuurt. SP-Kamerlid Renske Leijten deelt die zorg en wil dat de staatssecretaris haar huiswerk overdoet. "Er is nog veel uit te zoeken", vindt ook DENK-kamerlid Farid Azarkan.

Ouders in de vernieling

De PvdA ziet parallellen met de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, die al jaren duurt. "De Kamer moet wat de PvdA betreft een einddatum stellen", zegt Kamerlid Henk Nijboer. "Want ik vrees dat het anders eindeloos gaat duren en ouders nog verder in de vernieling worden geholpen."

Vier groepen gedupeerden toeslagenaffaire

  • Ouders die onterecht door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeur, zoals in de zogenaamde CAF11-zaak: voor hen is een compensatieregeling opgetuigd.
  • Ouders die het slachtoffer zijn geworden van een keihard systeem, dat wel juist werd uitgevoerd, maar onacceptabele gevolgen had. Eén fout in de aanvraag van de kinderopvangtoeslag kon er al toe leiden dat de volledige toeslag werd teruggevorderd. Mensen die dit is overkomen, kunnen hun geld alsnog krijgen.
  • Voor schrijnende gevallen die niet onder één van de regelingen vallen, komt een vangnetbepaling.
  • Ook mensen die onterecht werden beschuldigd van 'opzet' of 'grove schuld' kunnen een beroep doen op het vangnet en komen dus in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming.

Jolanda in diepe schulden door Belastingdienst

Jolanda is één van de vele gedupeerden van de toeslagenaffaire. Ze kreeg boete op boete.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore