Ga naar de inhoud
Coronavirus

Kamer wil alsnog advies deskundigen over besmettingsrisico vliegtuigen

Passagiers met een mondkapje in een vliegtuig. Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) een advies vraagt over de mogelijke verspreiding van het coronavirus in vliegtuigen.

Ook moet het kabinet uiterlijk 15 juni een besluit nemen over regels om voldoende afstand te houden in vliegtuigen.

We
Lees ook:
We mogen straks op vakantie, maar hoe veilig is vliegen?

Reisadviezen versoepeld

Een motie hierover van D66 kreeg vandaag steun van een Kamermeerderheid. D66-Kamerlid Antje Diertens drong aan op advies van experts, omdat per 15 juni de reisadviezen naar veel Europese landen worden versoepeld en mensen weer meer kunnen gaan vliegen.

Het kabinet heeft tal van adviezen gevraagd aan het OMT en daar maatregelen op genomen. Over de besmettingsrisico's in vliegtuigen deed het kabinet dat niet, liet RIVM-directeur Jaap van Dissel vorige week weten.

Internationale afspraken

De Tweede Kamer wil vooralsnog niet verder gaan dan een advies vragen. Ze verwierp een motie van de Partij voor de Dieren die het kabinet vroeg geen vakantievluchten toe te staan zolang er geen OMT-advies ligt over de risico's.

Premier Mark Rutte verwees onlangs naar internationale afspraken die luchtvaartmaatschappijen hebben gemaakt. "Vliegtuigmaatschappijen zullen zelf maatregelen nemen om ofwel de 1,5 meter te handhaven of anderszins aanvullende maatregelen te nemen en daar heb je je dus strikt aan te houden, is mijn advies."

Veilig vliegen in tijden van corona, kan dat wel?

02:35
We willen allemaal het liefst snel terug naar normaal. In de zomer vliegen naar de zon. Maar veilig vliegen in tijden van corona, kan dat eigenlijk wel? Europa heeft een reeks richtlijnen opgesteld die vliegen veiliger moeten maken. De keuze is aan u.
'Met
Lees ook:
'Met mondmaskers en gezondheidscheck weer veilig vliegen'