Ga naar de inhoud
Zwerfkattenprobleem aangepakt

Eerste gemeenten beginnen met verplicht chippen van alle katten

Dierenarts chipt poes Janneke

Honderdduizenden katten in Amsterdam en Alphen aan den Rijn moeten binnenkort verplicht worden gechipt en geregistreerd, zodat het baasje altijd terug te vinden is. Asiels en dierenartsen zijn blij dat het zwerfkattenprobleem op deze manier wordt aangepakt: "Het scheelt ook zoveel stress bij katten." Als de proef slaagt, kunnen ook andere gemeenten een chipplicht invoeren.

Jaarlijks raken ruim 38.000 katten volgens de Dierenbescherming de weg kwijt.  Ze zijn vaak sterk vermagerd en komen gestrest in een asiel terecht.

Die asiels zitten flink met de beestjes in hun maag: slechts 15 procent kan aan de hand van chipgegevens worden terugbezorgd aan de baasjes.  De Dierenbescherming pleit al langer voor een landelijke chipplicht. Het chippen van honden is al wel verplicht. 

Tienduizenden katten in 2 steden

Aan een landelijke plicht wil het ministerie van Landbouw nog niet, maar twee steden starten nu met een proef van demissionair minister Carola Schouten, die nog dit jaar start.

Alle poezen en katers in die steden, moeten worden gechipt en geregistreerd. "Als de proef slaagt mogen ook andere gemeenten katteneigenaren verplichten een chip te laten zetten'', zegt de minister. Over de handhaving kan ze nog niks zeggen. ''Die details werken we de komende maanden samen met de gemeenten uit.

Kat heeft geen id

Dierenarts Doekele Hendriks van dierenkliniek De Wingerd in Amsterdam-Noord is blij met de chipplicht in zijn stad. "Katten lopen nu eenmaal niet rond met een identiteitsbewijs. Als ze weglopen is registratie de enige manier om ze weer terug te brengen bij het baasje."

Vandaag krijgt poes Janneke van Marieke Schipper een chip onder het nekvel. Kosten: 30 euro. Niet iedereen kan dat betalen, daarom heeft Amsterdam, mede op initiatief van dierenarts Hendriks, een speciale pas voor mensen met lage inkomens. Zij kunnen hun kat gratis laten chippen en registreren.

Minuscuul

Marieke Schipper chipt haar poes Janneke vrijwillig. Met een duidelijke reden. ''Janneke is een avontuurlijke poes, ze is heel nieuwsgierig. Ik woon op de eerste verdieping en als ik Janneke het balkon op laat, gaat ze ook bij de buren kijken. Ze is al wel eens weggelopen, maar gelukkig teruggekeerd. Voor je het weet is je kat weg."

Ingrijpend is het chippen niet. Het beestje voelt er bijna niets van. ''Kijk'', zegt dierenarts Hendriks, terwijl hij een minuscuul staafje op zijn hand laat zien. ''Dit is een chip, of eigenlijk een transponder met een uniek nummer. Als die eenmaal onder de vacht is aangebracht is het nummer met een speciaal apparaat te lezen. De eigenaar moet zich registreren. Dan is hij of zij altijd terug te vinden via het nummer van de chip''.

Katten

  • Nederland telt zo’n 2,6 miljoen huiskatten.
  • Honden moeten verplicht worden gechipt, katten niet. 
  • Volgens schattingen hebben we in ons land ongeveer 1 miljoen verwilderde beesten.
  • In 2018 hield een groot aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, een pleidooi voor de invoering van een dergelijke chipplicht voor katten. 
  • De Dierenbescherming kwam met een petitie voor een verplichte chip.
  • Volgens de Dierenbescherming kan hiermee het aantal zwerfkatten teruggedrongen worden, het dumpen van katten worden tegengegaan en veel dierenleed voorkomen. 

Het chippen en registreren moet helpen om te voorkomen dat katten gaan zwerven. Naar schatting zijn er een miljoen zwerfkatten in ons land.  

"Zwerfkatten zorgen voor veel problemen", stelt de Amsterdamse dierenarts. "Ze gaan hangen rond woningen of gaan jagen op allerlei dieren. Ze zitten ook vaak onder ziektes." 

Stress

De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten vangt zwerfkatten op. Omdat de binnengekomen katten vaak niet gechipt zijn, is het niet eenvoudig om ze terug te brengen bij het baasje, weet coördinator Jans Stroeve uit ervaring. 

Wilde katten moeten eerst geresocialiseerd worden. Dat gebeurt in kleine ruimtes, waarin ze alleen zitten. "Dat resocialisatieproces kost soms weken. Daarna gaan ze naar een asiel en kunnen ze worden herplaatst."

Het is een periode van heel veel stress.

Dumpen

Stroeve is blij met de komst van een chipplicht in haar gemeente. Ze denkt dat het zwerfkattenprobleem kan worden aangepakt. ''Bovendien zorg je er voor dat mensen niet meer anoniem hun dier op straat kunnen zetten in vakantietijd. Als ze gaan zwerven hebben ze een zwaar leven. Dan worden ze niet oud en hebben ze ook geen medische verzorging."

Katten die door de stichting worden gevangen en niet terug kunnen naar de eigenaar gaan in principe naar het asiel. Jans Stroeve: ''Daar kunnen ze nog twee weken worden opgehaald. Daarna gaan ze naar een ander baasje en ben je dus je kat kwijt."

Kattenliefhebbers
Lees ook:
Kattenliefhebbers reageren op chipplicht: 'Ik ga echt niet al mijn 12 katten chippen'