Duidelijke informatie

Inzet gebarentolk tijdens crisis nu vastgelegd: 'Laat mensen niet afhankelijk zijn'

09 juni 2020 15:28 Aangepast: 09 juni 2020 15:31
Gebarentolk Irma Sluis tijdens een persconferentie over de coronacrisis. Beeld © ANP

Om doven, blinden, slechthorenden en slechtzienden in crisissituaties ook zo goed mogelijk te informeren, moeten persconferenties voortaan worden voorzien van een gebarentolk of ondertiteling. Daar heeft de Tweede Kamer zojuist mee ingestemd.

"Je wilt dat mensen zelfstandig zijn, dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van anderen", zegt een van de initiatiefnemers van de aanpassing van de wet, GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

"Mensen met een beperking moeten net als ieder ander toegang hebben tot informatie, zeker als het gaat om informatie die op dat moment van wezenlijk belang is." Samen met PvdA en ChristenUnie diende Westerveld het voorstel in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebarentolk halverwege persconferentie Rutte afgelost

Honderdduizenden

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is gebarentolk Irma Sluis uitgegroeid tot een bekende Nederlander. Zij tolkt voor doven en slechthorenden tijdens de persconferenties van premier Rutte over de aanpak van de coronacrisis. Sluis heeft een belangrijke rol gespeeld door informatie breder toegankelijk te maken en zo het onderwerp te agenderen, vindt Westerveld.

In Nederland zijn 1,7 miljoen mensen doof of slechthorend. 300.00 zijn blind of slechtziend. Door de aanpassing van de mediawet moeten lokale en landelijke tv-zenders hun best doen om informatie toegankelijk te maken tijdens crises, zoals een terreuraanslag of een natuurramp. Bijvoorbeeld door gebruik van gebarentolken, audiodescriptie of ondertiteling.

"Het moet verschrikkelijk zijn wanneer je tijdens een crisis de informatie die je nodig hebt, niet kunt begrijpen. Daarom heel belangrijk dat dit nu wettelijk is geborgd", zegt Westerveld.

Caroline wil gebarentolk bij crisisnieuws: 'Ik heb geen idee wat er gebeurt'

Tijdens de aanslag in Utrecht riep de burgemeester via een een filmpje op om binnen te blijven. Maar doven en slechthorenden hadden geen idee wat er aan de hand was. Caroline roept daarom op om vaker een doventolk in te zetten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Maak extra ruimte als je een blind of slechtziend persoon tegenkomt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore