Ga naar de inhoud
Beperking verhogingen

Eigen wet PvdA om huren vrije sector aan banden te leggen

De huren in de vrije sector zijn de laatste jaren vooral in de steden fors gestegen

De PvdA komt met een eigen wet, die ervoor moet zorgen dat er een einde komt aan extreme huurverhogingen in de vrije sector. Die regelt dat de huren jaarlijks met niet meer dan de inflatie plus 1 procent mogen worden verhoogd.

De PvdA gaat met deze initiatiefwet verder dan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij wil de huren in de vrije sector met maximaal de inflatie plus 2,5 procent laten stijgen, en dat voor een periode van drie jaar. 

''Dan krijgen huurders nog altijd te maken met een verhoging van ruim 5 procent en dat is veel te veel'', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Motie

Nijboer nam eind vorig jaar, bij de behandeling van de woonbegroting, het initiatief om de huren in de vrije sector aan banden te leggen. Hij diende een motie in, die een ruime meerderheid kreeg in de Tweede Kamer. Hij hoopt nu diezelfde meerderheid achter zijn initiatiefwet te krijgen.

Volgens Nijboer zijn de huren in de vrije sector in de grote steden de afgelopen jaren steeds fors gestegen. ''In principe mogen verhuurders de huren onbeperkt verhogen. Verhogingen van honderden euro's zijn geen uitzondering'', zegt hij.

Huisjesmelkers

Vastgoedbazen, pandjesbazen en huisjesmelkers maken volgens de PvdA misbruik van de woningnood. Nijboer: ''Huurders kunnen geen kant op. Veel mensen vragen zich af of ze volgend jaar de huur nog kunnen betalen. Minister Ollongren onderzoekt en praat, maar doet helemaal niks. Er is nog geen wet ingediend. daarom kom ik zelf met een initiatiefwet. De woningnood mag geen verdienmodel zijn."

Meer
Lees ook:
Meer kans voor starters op koophuis in steden met woningnood