Student moet straks per studiepunt collegegeld kunnen betalen

Studenten moeten uiterlijk in 2023 collegegeld kunnen betalen per vak in plaats van per jaar. Zo kunnen ze in hun eigen tempo studeren, wat handig is als ze een studie combineren met een baan, mantelzorg of als ze een handicap hebben.
Een voorstel van VVD en PvdA, krijgt waarschijnlijk steun van een Kamermeerderheid.
Bij een aantal universiteiten en hogescholen, in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, loopt sinds 2017 al een experiment met dit zogeheten flexstuderen. Studenten betalen per studiepunt iets meer dan 40 euro. Normaal gesproken betalen alle voltijdsstudenten collegegeld voor een heel jaar, zo'n 2000 euro per jaar.

Collegegeld gaat voor eerstejaars met de helft omlaag
De pilot duurt nog tot en met 2023, maar VVD-Kamerlid Dennis Wiersma wil dat alle studenten op alle universiteiten en hogescholen zo snel mogelijk het wettelijke recht krijgen om op deze manier te kunnen studeren.
Mantelzorg of werkervaring
Bij de proef is afgesproken dat maximaal 1 procent van alle studenten kan meedoen. Dat geldt ook nog eens in voor heel specifieke gevallen, zegt de VVD'er. PvdA en VVD willen dat nu aanpassen.
"Tot nu hebben enkele honderden studenten de kans gekregen om zo zelf hun manier van studeren in te vullen", zegt Wiersma. "Zo wordt het mogelijk om studie met andere activiteiten of omstandigheden beter te combineren. Denk aan mantelzorg, bestuurswerk, topsport of het opdoen van werkervaring."
