Na geweldsincidenten

Meer boa's mogen worden uitgerust met wapenstok

05 juni 2020 15:26 Aangepast: 05 juni 2020 15:32
Boa's krijgen een korte wapenstok. Beeld © ANP

Meer boa's mogen binnenkort worden uitgerust met een korte wapenstok om zich te kunnen verdedigen. Dat is het resultaat van overleg tussen De Nederlandse Boa Bond en de minister. De vakbond voerde al langere tijd actie voor een betere uitrusting, vooral na de geweldsincidenten van afgelopen tijd.

Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die.

Er zijn al wel handhavers, conducteurs en boswachters met een wapenstok of andere geweldsmiddelen op zak. Maar zij zijn nu nog zeldzaam. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet toestemming geven, en deed dat tot dusver alleen bij uitzondering. Die uitzondering wordt nu de regel. Grapperhaus volgt in het vervolg in principe het oordeel van de 'lokale driehoek' van burgemeester, politie en justitie.

Naar het gebruik van pepperspray door boa's wordt verder onderzoek gedaan.

Veel geweld

Vanwege de coronamaatregelen nam de druk op boa's de laatste tijd flink toe. Dat gaat volgens de vakbond steeds vaker gepaard met geweld. Zo ging het op Hemelvaartsdag in IJmuiden mis: enkele boa's werden daar toen mishandeld.

Ruud Kuin, van de BOA-bond legt uit dat er eerst met een proef wordt gestart. "Eerst de pilots, daarna geldt de regeling voor het hele land. Maar daar moet juridisch nog iets geregeld worden. Er staan gemeenten klaar die zo kunnen beginnen. De pilots kunnen binnen drie maanden beginnen. Een belangrijk verschil is: boa's die toezicht houden en geen handhavende taak hebben, hoeven geen middelen te hebben. Een handhaver moet op een bepaald moment doorpakken en dan vindt de afweging plaats van de veiligheidsrisico's: lokaal kan besloten worden of ze mogen worden uitgerust."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil geen wapenstok en pepperspray voor boa’s

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore