Rond demonstratie op Dam

Boos appcontact tussen Halsema en Grapperhaus: 'In de kou gezet'

04 juni 2020 14:48 Aangepast: 12 juni 2020 12:02
Femke Halsema Beeld © ANP

De app-wisseling tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) rond de drukke antiracismedemonstratie op de Dam afgelopen maandag, is openbaar gemaakt. Daaruit wordt duidelijk dat Halsema bekend wilde maken dat ze de demonstratie niet beëindigde na overleg met Grapperhaus. Daar voelde Grapperhaus niets voor.

De conversatie begint om 17.02 met een app van Halsema die uitlegt dat het drukker is dan verwacht, maar dat ze niet ingrijpt. "Er staan er nu al bijna 1000 en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wij voeren wel crowd controlemaatregelen uit bij de toegang tot de dam maar gaan de demonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat het vriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstranten komt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke"

Ruggespraak

Grapperhaus antwoordt: "Ha Femke. Geheel met je eens. Na afloop maar evalueren mbt dit soort organisatoren. Groet, Ferd"

Twee uur later stuurt Halsema: "Telegraaf gaat helemaal los. Ik wil naar buiten brengen dat dit een driehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou. Femke"

Grapperhaus reageert 12 minuten later ontkennend: "Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek", schrijft Grapperhaus om 19.21 uur.

Lees hier de hele app-conversatie tussen Halsema en Grapperhaus.

Kwaad

Halsema is boos over de uitlating van Grapperhaus die avond in de pers. "Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten."

Halsema appt later op de avond kwaad naar Grapperhaus. "In stormen moeten we soms pal staan. En ik begrijp goed dat rechts nederland een gouden kans ziet. Maar soms moet je ook voor je lokale bestuurders gaan staan. Zo’n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in wijk bij duurstede. Ik had graag gezien dat je me niet in de jou (sic) had gezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op Halsema om drukte bij demonstratie: 'Dit is onvoorstelbaar'

Op de antiracismedemonstratie op de Dam in Amsterdam kwamen afgelopen maandag duizenden mensen af. Daardoor was 1,5 meter afstand houden niet meer mogelijk.

Halsema brak de demonstratie niet af, tot groot ongenoegen van veel mensen. Daarmee zou ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht, menen zij. De VVD in de gemeenteraad van Amsterdam heeft al een motie van wantrouwen aangekondigd.

Duizenden demonstranten opeengepakt op Dam tegen racistisch politiegeweld

Duizenden betogers hebben op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen politiegeweld tegen zwarten. Aanleiding is de gewelddadige dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. De meeste betogers droegen wel een mondkapje.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore