Aanpak coronacrisis

Rutte: 'We kunnen deze zomer op vakantie, maar niet zomaar overal'

03 juni 2020 19:16 Aangepast: 03 juni 2020 19:58
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Nederlanders kunnen deze zomer op vakantie, maar niet overal naartoe. Het wordt wel een andere vakantie dan anders, zei premier Rutte op de persconferentie na afloop van het crisisberaad van het kabinet. "We kunnen deze zomer inderdaad op vakantie, maar niet zomaar overal".

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt ook na 15 juni waarschijnlijk nog ontraden, omdat corona daar nog niet ver genoeg onder controle is. Voor twaalf andere Europese landen geldt straks waarschijnlijk wel een versoepeld reisadvies.

Na het seizoen gaan

Nederlanders in het buitenland waar de corona-epidemie oplaait, worden niet terug naar Nederland gehaald, zei Rutte ook. Rutte adviseerde daarnaast om, als mensen niet vast zitten aan de schoolvakanties, te overwegen na het seizoen te gaan. En hij waarschuwde mensen voorzichtig te zijn. "Bedenk goed wat je doet. Wees wijs op reis."

In de pas

Gisteren werd al bekend dat het kabinet het reisadvies voor de meeste Europese landen vanaf 15 juni zou versoepelen. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen.

Tot nu toe geldt het 'oranje' reisadvies, waarmee 'alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden'. Dat reisadvies wordt 'geel', wat betekent 'let op, veiligheidsrisico's'. Ook de Caribische delen van het koninkrijk krijgen een 'geel' reisadvies.

Het kabinet waarschuwt reizigers wel: een versoepeling naar code 'geel' betekent niet dat iedereen zonder problemen vrij door Europa kan reizen.

Vakantie in Europa? 'Code geel is nog geen groen'

Premier Rutte gaf tijdens een persconferentie meer informatie over vakanties binnen Europa. Vanaf 15 juni worden maatregelen versoepeld, maar er blijven volgens Rutte risico's.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet versoepelt vanaf 15 juni reisadvies voor Europese landen

Basisscholen

Ook heeft het kabinet bekendgemaakt dat de basisscholen vanaf 8 juni weer helemaal open gaan. Het kabinet mikte al op die datum, maar hield nog een slag om de arm voor het geval het coronavirus opnieuw de kop zou opsteken. Nu krijgen kinderen nog halve schoolweken les.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore