Ga naar de inhoud
Versoepelen coronamaatregelen

Thuiswerk nog lang nodig om chaos op spoor en weg te voorkomen

Drukte op de snelwegen moet worden voorkomen. Beeld © ANP

Om chaos op de weg en in het openbaar vervoer te voorkomen als alle coronamaatregelen zijn versoepeld, moet er meer worden thuisgewerkt en gefietst, en moeten arbeidstijden en tijden van de kinderopvang worden gespreid. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis aan het kabinet.

Ook moet er meer online onderwijs worden gegeven en moeten de lestijden in het mbo, hbo en worden verruimd.

Als alles goed blijft gaan met de inperking van het coronavirus, worden de meeste coronamaatregelen op 1 september teruggedraaid. Het kabinet kondigde aan dat thuiswerken tot 1 september de regel blijft, maar de mogelijkheid bestaat dat iedereen na die datum wel weer naar zijn of haar werk kan gaan.

Vaker auto dan ov

Vooral op de wegen wordt grotere drukte verwacht. Veel mensen zullen nog terughoudend zijn om met het openbaar vervoer te reizen vanwege besmettingsgevaar. Zij zullen daarom de auto nemen. Toch worden ook meer reizigers verwacht in het openbaar vervoer. Tot dusver werd geadviseerd om alleen het ov te gebruiken bij noodzakelijk vervoer.

Volgens SER-voorzitter Mariëtte Hamer zitten we door de coronacrisis in het grootste thuiswerk-experiment ooit. In de praktijk blijkt nu dat er hele goede kanten zitten aan thuiswerken, zegt Hamer. Van die ervaringen moeten we leren voor als de coronacrisis voorbij is.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf 1 juni mondkapjes in openbaar vervoer

Vuistregels

De Denktank Coronacrisis werd ingesteld door voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vroeg de denktank om na te denken over een oplossing voor de volle wegen en het openbaar vervoer.

De denktank heeft nu vijf vuistregels opgesteld, waarbij altijd rekening gehouden moet worden met de sector waarin iemand werkt. Dat zijn:

  1. Faciliteer het in deeltijd thuiswerken van werknemers.
  2. Maak het spreiden van arbeidstijden mogelijk.
  3. Maak meer gebruik van online onderwijs.
  4. Verruim de tijden voor fysiek onderwijs in het mbo, hbo en wo én voor de kinderopvang.
  5. Stimuleer het gebruik van tweewielers.

'Heel raar en benauwd': reizigers moeten wennen aan mondkapjes

01:06
Het openbaar vervoer rijdt vanaf vandaag weer grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Alleen moet iedereen nu een mondkapje op. En dat is voor de meesten nog een beetje onwennig. "Het is in het begin superwarm, maar je went er wel aan."
D66
Lees ook:
D66 en GroenLinks: maak van thuiswerken een recht