Compensatie voor fokkers

Met corona besmette nertsenfokkerijen worden vrijdag geruimd

03 juni 2020 19:32 Aangepast: 03 juni 2020 19:34
Met corona besmette nertsen worden zo snel mogelijk vergast. Beeld © ANP

Het kabinet wil in het belang van de volksgezondheid vrijdag beginnen met het ruimen van de met corona besmette nertsenfokkerijen. Het gaat om tienduizenden dieren van in totaal zeven bedrijven met negen vestigingen in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, Sint Antonis en Venray. De nertsen worden vergast

Dit blijkt uit de brief die de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw vanavond naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De nertsenfokkerijen vormen volgens de ministers en deskundigen een gevaar voor de volksgezondheid. Terwijl sprake was van een coronabesmetting, zijn in mei veel pups geboren. Die hebben verminderde weerstand, waardoor het virus blijft voortwoekeren.

Reservoirs

In feite is sprake van reservoirs van coronabesmettingen. Die vormen vooral een gevaar als de epidemie onder de bevolking op zijn retour is. Zeker nu bekend is dat nertsen mensen kunnen besmetten. In twee gevallen is dat gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd

De besmette nertsen worden op de bedrijven zelf vergast. Ze beschikken over installaties die normaal in december worden gebruikt om nertsen te doden,   voordat ze van hun pels worden ontdaan. 

Op dit moment worden alle nertsenfokkerijen onderzocht op corona. Voor alle bedrijven gelden bovendien strenge veiligheidsmaatregelen, zoals een bezoekverbod en een verbod om nertsen of de mest van nertsen te vervoeren.

Snelle toename besmette bedrijven

Het aantal besmette bedrijven neemt snel toe. Was vanochtend nog sprake van 6 bedrijven met 8 vestigingen, inmiddels zijn het er 7 met 9 vestigingen. Het verdachte bedrijf in Venray blijkt ook echt besmet en wordt dus ook geruimd. Het kabinet schrijft in de brief aan de Tweede Kamer te verwachten dat er de komende weken nog meer besmette bedrijven bij komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En weer besmet een nerts een mens: dit moet je weten

De fokkers krijgen een vergoeding die afhangt van de dagwaarde van de nertsen. Die wordt vastgesteld door de Wageningen Universiteit. 

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de nertsenfokkers in Nederland zijn slecht. Ze hebben vrijwel geen afzetmarkt meer. Daarom stuurt het kabinet aan op een uitkoopregeling. Die moet wel eerst Europees worden goedgekeurd.

Nederland telt nog ongeveer 150 nertsenfokkers. In 2013 is besloten dat die bedrijven uiterlijk 1 januari 2024 gesloten moeten zijn. Het kabinet probeert dat proces dus nog te versnellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore