Ga naar de inhoud
'Voor de volksgezondheid'

Met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd

Met corona besmette nertsen worden geruimd. Beeld © ANP

De met corona besmette nertsenfokkerijen worden in het belang van de volksgezondheid geruimd. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Het gaat om zes bedrijven met in totaal acht locaties in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint-Anthonis. Onduidelijk is nog wat er met een verdacht bedrijf in Venray gebeurt.

Het kabinet komt later vandaag met een brief over de nertsen. De verwachting is dat het ruimen van de tienduizenden nertsen snel begint nadat het besluit officieel is bekendgemaakt. De dieren worden vergast. Installaties hiervoor zijn op de bedrijven aanwezig. De dieren worden voordat ze van hun pels worden ontdaan, normaal ook vergast.

Risico

Deskundigen verklaarden vorige week al in een briefing in de Tweede Kamer dat de besmette fokkerijen een risico kunnen gaan vormen voor de volksgezondheid. Vooral als corona onder de bevolking op zijn retour is kan het bestaan van reservoirs in nertsenfokkerijen een probleem vormen. 

Mensen besmet

Inmiddels is bekend dat in zeker twee gevallen corona is overgegaan van nertsen op mensen. Alle nertsenfokkerijen worden op dit moment onderzocht. 

Voor alle bedrijven gelden strenge veiligheidsmaatregelen, zoals onder meer een bezoekverbod en een verbod om nertsen of mest van nertsen te vervoeren. 

Zorgen

Maandag schreven de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw al dat de gemeenten waar de nertsenfokkerijen staan zich grote zorgen maken. Dat geldt ook voor de fokkers zelf.

Nertsenfokkerijen worden overigens vanaf 2024 verboden. Dat besluit is in 2013 genomen. Op 1 januari 2024 moet het laatste bedrijf dicht zijn. Economisch gaat het de bedrijven op dit moment niet voorspoedig. Er is nauwelijks afzetmarkt. De fokkers krijgen voor dieren die worden geruimd een vergoeding.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: landelijk vervoersverbod voor nertsen