Ga naar de inhoud
Geen tegenkandidaten

Lodewijk Asscher is zeker van lijsttrekkerschap PvdA

Lodewijk Asscher in debat. Beeld © ANP

Lodewijk Asscher wordt zeker de lijsttrekker van de PvdA bij de volgende verkiezingen. Tegenkandidaten konden zich tot eind vorige week melden. Niemand heeft dat gedaan, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Het partijbestuur van de PvdA moet het lijsttrekkerschap nog wel formeel bekrachtigen. Dat gebeurt later vandaag. Nu er geen tegenkandidaten zijn is dat niet meer dan een formaliteit.

 

PvdA,
Lees ook:
PvdA, SP en GroenLinks gaan samen strijden tegen belastingplannen kabinet

Voor de vorige verkiezingen in 2017 legde toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom het in een interne lijsttrekkersstrijd af tegen Asscher. Bij die verkiezingen leed de PvdA vervolgens het grootste verlies ooit. Kiezers straften de partij keihard af voor regeringsdeelname in een tijd dat fors moest worden bezuinigd.

Winnen

Onder leiding van Asscher is de PvdA afgelopen jaren langzaam uit het dal gekropen. In de peilingen staat de partij steevast op winst. Eerder dit jaar kondigde Asscher aan dat hij ook komende verkiezingen de kar wil trekken.

"We gaan deze verkiezingen winnen", zei hij op een PvdA-congres. Tot afgelopen vrijdag konden kandidaten voor het lijsttrekkerschap zich melden. Nu er geen tegenkandidaten zijn is een lijstrekkersverkiezing niet nodig.

Opgelucht

De partij haalt opgelucht adem dat een verscheurende lijsttrekkersverkiezing zoals in 2017 hen bespaard blijft, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De harde manier waarop Asscher streed om het lijsttrekkerschap werd gezien als een mes in de rug van Samsom."

Dat berokkende de partij die er toch al slecht voor stond extra imagoschade. "Nu kan de PvdA die stap overslaan en zich meteen richten op een goed verkiezingsresultaat met Asscher als onbetwiste leider", aldus Schreinemachers.

Asscher
Lees meer:
Asscher nieuwe lijsttrekker PvdA, Samsom treedt af