Ga naar de inhoud
Zomervakantie

Kabinet versoepelt vanaf 15 juni reisadvies voor Europese landen

Beeld © ANP

Het kabinet gaat het reisadvies voor de meeste Europese landen versoepelen vanaf 15 juni. Dat wil het kabinet morgen aankondigen, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen, die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen.

Tot nu toe geldt het 'oranje' reisadvies, waarmee 'alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden'. Dat reisadvies wordt 'geel', wat betekent 'let op, veiligheidsrisico's'. Bronnen verwachten dat het reisadvies voor de meeste Europese landen kan worden versoepeld, maar het is mogelijk dat voor een enkel land toch een aangescherpt advies blijft gelden. Ook de Caribische delen van het koninkrijk krijgen een 'geel' reisadvies.

Code 'geel'

Het kabinet wil morgen de versoepeling bekendmaken, maar waarschuwt reizigers ook: een versoepeling naar code geel betekent niet dat iedereen zonder problemen vrij door Europa kan reizen.

"Het kan natuurlijk dat andere Europese landen nog wel voorwaarden of beperkingen blijven hanteren", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Als een ander land Nederlanders niet toelaat, dan heeft het geen zin om het reisadvies te versoepelen."

Vakantiekaart: waar kun je heen?

De actuele Europese 'vakantiekaart': hier kun je op dit moment naartoe.

Morgen vergadert de ministeriële crisis-commissie en na afloop geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. "Punt van discussie is nog hoe Nederland omgaat met buitenlandse toeristen uit andere Europese landen die Nederlanders weigeren en de vraag of de versoepeling ook voor het Verenigd Koninkrijk gaat gelden", zegt Lambie.

Buiten Europa 

Buiten Europa ligt een versoepeling van het reisadvies voorlopig zeer lastig. Een versoepeling per 15 juni is nog niet mogelijk. Mogelijk wordt een 'geel' reisadvies later voor een heel beperkt aantal landen mogelijk, benadrukt een betrokkene. Voor Nederlanders uit risicogebieden buiten Europa blijft gelden dat ze twee weken in thuisquarantaine moeten. 

Airbnb
Lees ook:
Airbnb zet kwart personeel op straat door crisis: 'Reizen wordt niet meer hetzelfde'

Omdat veel andere Europese landen de komende weken ook de reisbeperkingen opheffen, kunnen er deze zomer weer toeristen uit Europese landen naar Nederland komen, zo is de verwachting. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor de spreiding van toeristen binnen Nederland, maar of daar morgen al een besluit over valt, is nog onbekend. Toeristen van landen buiten Europa zijn nog altijd niet welkom, zegt een insider. Het inreisverbod dat al sinds maart geldt, wordt verlengd.  

Kan weer worden aangescherpt

De versoepelingen zijn onder voorbehoud, zo valt te horen in Den Haag. Als het virus weer oplaait, kunnen ook reisadviezen voor Europese landen weer worden aangescherpt. Eerder deed premier Rutte al de dringende oproep om vakanties zoveel mogelijk te spreiden en dat mensen ook buiten de schoolvakanties moeten plannen.

Op strandvakantie naar het buitenland? Dat kan misschien toch

02:57
Het lijkt er steeds meer op dat we deze zomer toch op vakantie kunnen binnen Europa. Reizen wordt nog altijd afgeraden, maar naar verwachting duurt dat niet lang meer. Dan blijft nog wel de vraag: wil je wel op vakantie zolang corona heerst?

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS