Antiracisme-demonstratie

Kritiek Kamer op Halsema: 'Soms moet je een demonstratie stoppen'

02 juni 2020 11:58 Aangepast: 02 juni 2020 13:29
Halsema gister bij het protest op de Dam. Beeld © ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ligt ook flink onder vuur van Haagse politici vanwege de grote anti-racismedemonstratie op de Dam gisteren. VVD, CDA, D66, ChristenUnie, FvD en de PVV zijn verontwaardigd dat Halsema de demonstratie met zo'n 5000 betogers door liet gaan waardoor het niet mogelijk was om 1,5 meter afstand te houden.

"Soms moet je een demonstratie stoppen omdat het te druk wordt. We zouden dit allemaal samen doen", twittert VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff. "Zo veel mensen zo dicht bij elkaar: dat moet je nu absoluut niet willen", twittert CDA-Kamerlid Chris van Dam.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers twittert: Hoe rechtvaardig de reden om te demonstreren ook is - en de strijd tegen racisme ís een rechtvaardige - het is nooit gerechtvaardigd om met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen."

Duizenden demonstranten opeengepakt op Dam tegen racistisch politiegeweld

Duizenden betogers hebben op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen politiegeweld tegen zwarten. Aanleiding is de gewelddadige dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. De meeste betogers droegen wel een mondkapje.

Ontslag Halsema

Ook FvD-leider Thierry Baudet heeft geen goed woord over voor de GroenLinks-burgemeester. "In haar deugtunnelvisie liet #Halsema dit gebeuren. #FVD steunt demonstratierecht. Maar afgelopen negen weken dwong Halsema winkeleigenaren wél om te sluiten op straffe van torenhoge boetes."

D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt ook dat Halsema had moeten ingrijpen. "Het is ieders verantwoordelijkheid zich bij een demo aan de coronaregels te houden. Als dat massaal niet gebeurt, moet de overheid ingrijpen." PVV-leider Geert Wilders houdt het kort. "Ontsla Halsema!"

Jesse Klaver

Partijgenoot van Halsema en landelijk GroenLinks-leider Jesse Klaver laat weten dat hij de betrokkenheid en woede over racisme en discriminatie deelt. "Maar in coronatijd moet demonstreren wel volgens de regels. Dat ging gisteren mis en dat kan niet in deze tijd. Dit moeten we in de toekomst voorkomen. Dat geldt zowel voor demonstraties op de Dam als teveel mensen op het strand bij mooi weer."

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus liet gisteren weten dat zoveel mensen bijeenkwamen tijdens de coronamaatregelen 'alle perken te buiten' ging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op Halsema om drukte bij demonstratie: 'Dit is onvoorstelbaar'

Demonstratie belangrijk

Halsema, die zelf bij de demonstratie aanwezig was, beantwoordde voor de camera van de regionale omroep AT5 wat vragen. Ze zei dat ze begrijpt dat 1,5 meter afstand niet altijd in acht wordt genomen. "Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden."

"Bovendien", zo vervolgde de burgemeester, "is de demonstratie te belangrijk en zijn mensen zelf verantwoordelijk."

'Verbieden demonstratie kan echt niet zomaar'

"Het recht op demonstratie reikt heel ver. Verbieden kan echt niet zomaar", zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer. "Verbieden kan alleen als er gevaar dreigt voor de gezondheid, verkeerschaos en wanordelijkheden. Gezondheid speelt dus wel een rol, maar niet zodanig beperkend in de buitenlucht zodat je het kan verbieden. Ze kon het niet verbieden. Dan moet er echt wel sprake zijn van een heel hoge besmettingsgraad zoals in het begin van de coronacrisis. In het buitenland wordt dat bijvoorbeeld wel gedaan. Er was ook geen sprake van mogelijke wanordelijkheden. Dus dan is er geen grond om te kunnen verbieden."

"Ik vind dat de fout bij de demonstranten liggen, want die hadden afstand moeten houden. Ik vind dat Halsema niets te verwijten is. Ze heeft vooral in het interview bij AT5 het verkeerde gezegd over dat het een belangrijk onderwerp was. Maar daar gaat het mis, want het maakt helemaal niks uit waar je voor of tegen demonstreert. Daar gaat het helemaal niet om. Je mag en moet gewoon demonstreren. Wat had moeten gebeuren, is dat de demonstranten echt anderhalve meter afstand hadden moeten houden. Echt dom dat ze daar zelf niet beter op hebben gehandhaafd ook zelf, want nu gaat de sympathie weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongenoegen over drukke Dam-demonstratie: 'Dit moet je absoluut niet willen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore