Geanonimiseerde gegevens

RIVM mag tijdelijk zendmastdata gebruiken in strijd tegen corona

29 mei 2020 15:45 Aangepast: 30 mei 2020 10:57
Beeld © Getty

Het RIVM krijgt toestemming om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten te gebruiken om te bepalen of maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld of juist verscherpt moeten worden. Het kabinet maakt dat met een tijdelijke noodwet mogelijk.

Nu de coronamaatregelen worden afgeschaald, heeft het RIVM data nodig waarmee snel zaken als drukte en reispatronen in kaart kunnen worden gebracht.

Aanvulling

Nu worden belangrijke besluiten nog genomen op basis van onder meer het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar daar zit enkele weken vertraging in. Deze telecomgegevens zijn nu een aanvulling op die huidige gegevens.

Met de zendmastdata kan het RIVM bij een toename van het aantal besmettingen in een gebied sneller handelen, door de regionale GGD te waarschuwen. Hierdoor kunnen maatregelen tijdig worden bijgesteld, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt en de zorg overbelast raakt.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

België opent grens weer voor familiebezoeken

De onherleidbaar gemaakte gegevens worden door statistiekbureau CBS dagelijks verwerkt tot rapporten voor het RIVM. Beide partijen zijn verplicht de gegevens te vernietigen, zodra het RIVM die niet meer nodig heeft in de strijd tegen het coronavirus.

Teruggefloten

Het kabinet maakte dit plan drie weken geleden al bekend, maar werd toen direct teruggefloten door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die er nog niet over was geraadpleegd. "Wij hebben steeds gezegd: de inzet van telecomdata is in de huidige wetgeving niet toegestaan’, zegt voorzitter Aleid Wolfsen.

Over het uiteindelijke wetsvoorstel is de privacywaakhond eveneens kritisch. De kans dat de gegevens toch herleidbaar zijn, is volgens de AP aanwezig. Daarom zal zij de in de wet genoemde privacywaarborgen 'goed moeten bestuderen'.

De noodwet geldt voor een jaar, en kan daarna met periodes van maximaal twee maanden worden verlengd. Elk half jaar worden nut en noodzaak besproken met de Tweede Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore