Belastingontwijking

Belastingontwijking via Nederland nog groter dan gedacht

29 mei 2020 14:48 Aangepast: 29 mei 2020 17:07

Er stroomt veel meer geld via Nederland naar belastingparadijzen dan gedacht. Eerder werd de omvang van de belastingontwijking nog geschat op 22 miljard euro. Nu gaat het kabinet uit van 37 miljard euro.

Bekend was al dat voor miljarden aan rente en royalty's via ons land wordt weggesluisd. Om deze vorm van belastingontwijking aan te pakken gaat vanaf 2021 al een bronbelasting gelden op rente en royalty's.

Nu duidelijk is dat er ook miljarden aan dividenden via Nederland naar belastingparadijzen lopen, komt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën ook met een bronbelasting op dividenden. De maatregel moet in 2024 van kracht worden.

Grote stap

Het is weer een grote stap in de aanpak van belastingontwijking, zegt Vijlbrief. "Geldstromen die via of vanuit ons land naar een ander land lopen waar ze niet worden belast, worden dit straks wel."

De maatregel gaat gelden voor geldstromen naar landen met een winstbelastingtarief van minder dan 9 procent en landen die op de Europese zwarte lijst staan.

Volgens Vijlbrief is de maatregel niet bedoeld om de schatkist te spekken. "Het gaat er om dat dit soort constructies niet meer via Nederland lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU zet Britse Kaaimaneilanden op lijst belastingparadijzen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland wijst 25 landen aan als belastingparadijs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore