Coronamaatregelen

Kabinet stelt geld beschikbaar zodat reisvouchers straks niet waardeloos zijn

29 mei 2020 14:18 Aangepast: 29 mei 2020 14:50
De vele geannuleerde vluchten zorgen voor lege vertrekhallen op Schiphol. Beeld © ANP

Het kabinet stelt extra geld beschikbaar om te zorgen dat consumenten niet financieel de klos zijn als ze een voucher voor een pakketreis hebben geaccepteerd en de reismaatschappij over de kop gaat. Het kabinet versterkt de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) met een lening van 150 miljoen euro.

Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisbranche houdt poot stijf over vouchers: 'Eigen belang van de klant'

Schadeloos gesteld

Consumenten die door de coronacrisis hun vakantie hebben moeten annuleren, kunnen kiezen voor een reisvoucher of terugbetaling. Door de vouchers kan de eerder geboekte en betaalde reis op een later moment toch plaatsvinden. Met de vouchers wordt voorkomen dat reisaanbieders in de financiële problemen komen, omdat zij anders binnen 14 dagen het bedrag moeten terugbetalen aan de consument.

De SGR staat tot 1 juni garant voor de reisvouchers van de deelnemende reisaanbieders, zodat consumenten financieel geen risico lopen bij het aannemen ervan. Consumenten worden uit het fonds schadeloos gesteld als een aangesloten reisorganisatie failliet gaat.

Vouchers accepteren

Staatssecretaris Mona Keijzer zegt dat de reisbeperkingen door het coronavirus niet alleen vervelend zijn voor de consumenten, maar dat ook reisorganisaties het zwaar hebben. "Daarom doen we als kabinet een beroep om, als het financieel kan, reisvouchers te accepteren. Consumenten moeten wel zeker weten dat de vouchers met SGR-dekking ook doen wat ze beloven, namelijk bescherming bieden bij faillissement van de reisaanbieder. Daarom versterken we het garantiefonds SGR, zodat de voucherregeling voor consumenten aantrekkelijk blijft."

Door de coronacrisis begint de dekkingsgraad van het fonds ontoereikend te worden. De extra steun is nodig om ook de reisvouchers ook na 1 juni te kunnen blijven afgeven. Het kabinet heeft daarom een steunmaatregel uitgewerkt, waarbij een lening van 150 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld. De bedragen die door SGR worden geleend, zullen uiteindelijk aan het Rijk worden terugbetaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegreizigers starten rechtszaak tegen KLM en Transavia om vouchers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore