Opvolgingskwestie

Kajsa Ollongren niet in de race voor het leiderschap van D66

28 mei 2020 19:17 Aangepast: 28 mei 2020 19:30
Kajsa Ollongren Beeld © ANP

Kajsa Ollongren stelt zich niet kandidaat voor het leiderschap van D66. Dat zei ze vanavond bij televisieprogramma M. De minister van Binnenlandse Zaken werd veel genoemd als mogelijke kandidaat voor het leiderschap van D66, na het vertrek van Alexander Pechtold in oktober 2018.

De leiderschapsverkiezing bij D66 vindt deze zomer plaats. In de tussentijd is Rob Jetten de fractievoorzitter van D66. Het is niet duidelijk of hij leider van de partij wil worden.

Een andere D66'er die wordt genoemd voor het mogelijke leiderschap van de partij is Sigrid Kaag. Zij is op dit moment minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie wordt de opvolger van Pechtold? Zo kiest D66 de nieuwe (tussen)paus

Ziekte

Ollongren die minister van Binnenlandse Zaken is, moest vanwege ziekte een half jaar lang haar functie neerleggen. Ollongren werd bij het aantreden van het kabinet vicepremier, en aanvoerder van het D66-smaldeel in het kabinet. Maar in de nazomer van 2019 onderging ze een operatie aan haar bijholtes, waarvan de complicaties haar vervolgens een half jaar thuis hielden.

Ollongrens taken op het ministerie werden verdeeld over twee staatssecretarissen en een collega-minister. Partijgenoot en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees nam waar als vicepremier. Sinds april is ze weer terug. Sinds halverwege mei is ze weer vicepremier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Ollongren terug na ziekte: 'Lang thuiszitten was niet leuk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore