Aanpak coronacrisis

Groen licht in Kamer voor tweede crisispakket voor bedrijven

28 mei 2020 19:57 Aangepast: 28 mei 2020 21:06
Geert Wilders aan de interruptiemicrofoon terwijl minister Koolmees aan het woord is. Beeld © ANP

In de Tweede Kamer tekent zich brede steun af voor het tweede steunpakket voor bedrijven, nadat het kabinet ervoor zorgde dat bij ontslagrondes bij grote bedrijven een ontslagboete blijft bestaan. Dat bleek vandaag in het debat over het steunpakket in de Tweede Kamer.

Partijen debatteerden daar met de ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën).

Nieuwe sanctie

De ontslagboete zoals die in het eerste steunpakket gold, verdwijnt in het nieuwe pakket. Dat was tegen het zere been van veel oppositiepartijen. Linkse partijen en de PVV vreesden een nieuwe ontslaggolf.

Gisteravond werd echter bekend dat er toch een nieuw soort sanctie komt in het nieuwe steunpakket. Bedrijven die meer dan twintig mensen willen ontslaan, moeten daarover eerst in overleg treden met de vakbonden. Komt er geen akkoord over de ontslagen, dan wordt een werkgever 5 procent gekort op de totale loonsubsidie die hij ontvangt.

Volgens het kabinet moeten bedrijven zich voorbereiden op de langetermijneffecten van de coronacrisis en horen eventuele reorganisaties daar nu eenmaal bij. Het tweede steunpakket zou in eerste instantie tot 1 september lopen, maar dat wordt verlengd tot 1 oktober.

Brede steun

GroenLinks en de PvdA, die aanvankelijk niet te spreken waren over het schrappen van de ontslagboete, waren wel te spreken over de nieuwe sanctie voor bedrijven. Beide partijen vonden de nieuwe sanctie een verbetering. Ook Forum voor Democratie lijkt zich te kunnen vinden in het pakket, net als eenmansfractie Van Haga.

Daarmee lijkt er naast steun van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, brede steun te zijn in de Kamer voor het crisispakket. Daar had het kabinet ook op gemikt.

Tweede steunpakket kabinet

Het tweede steunpakket gaat zo'n 13 miljard euro kosten en is bedoeld voor de maanden juni, juli augustus en september. De belangrijkste maatregel van de overheid wordt in het pakket verlengd. Het gaat om de NOW-regeling, wat staat voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Bedrijven waarbij de omzet is gedaald, kunnen tot maximaal 90 procent van hun loonkosten gecompenseerd krijgen door de overheid. Dat blijft ook de komende vier maanden zo.

Bedrijven die vanaf 1 juni meer dan twintig mensen willen ontslaan, moeten eerst in overleg met de vakbonden. Wie dat niet doet, wordt met 5 procent gekort op de zogeheten NOW-regeling waarmee loonkosten gecompenseerd kunnen worden.

Er worden ook nieuwe voorwaarden aan de steun gesteld: bedrijven die aanspraak maken op de regeling mogen geen bonussen betalen of dividend uitkeren.

Ook voor zzp'ers blijft de steun van kracht. Zij hadden recht op een uitkering op bijstandsniveau van maximaal 1500 euro per maand, via de zogeheten Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Het enige dat verandert is dat er vanaf juni gekeken gaat worden naar het inkomen van een eventuele partner. Wie samenwoont met iemand die nog wel een inkomen heeft, krijgt een lagere uitkering. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch sanctie tegen massaontslagen in nieuw steunpakket

'Sectoren krijgen meer tijd om zich aan te passen'

Politiek verslaggever Fons Lambie over de kabinetsmaatregelen: "De overheidsfinanciën stonden er goed voor en Nederland kan lenen tegen een lage rente. Het steunpakket loopt nu tot 1 oktober, om zo wat meer tijd te nemen zodat sectoren tijd hebben om zich aan te passen. Niet alleen het bedrijfsleven kan rekenen op forse overheidssteun, vanochtend trok het kabinet ook de portemonnee voor de gemeenten. Maar in de toekomst zijn bezuinigingen bij gemeenten niet uitgesloten. Die vraag krijg je nu ook op landelijk niveau. Als je al die miljarden aan steun ziet, dan vraag je af: wanneer moeten we gaan bezuinigen? Bij regeringspartijen hoor je: nu echt even niet, die rekening wordt doorgeschoven. Iets voor volgend jaar, en dus meer voor een volgend kabinet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore