VVD'er gevonden

PvdA'er Martin van Rijn treedt op 9 juli terug als minister voor Medische Zorg

28 mei 2020 12:31 Aangepast: 28 mei 2020 14:40
Martin van Rijn Beeld © ANP

PvdA'er Martin van Rijn treedt op 9 juli terug als minister voor Medische Zorg. De VVD heeft een kandidaat gevonden om hem op te volgen, maar de naam wordt nog niet bekendgemaakt. De VVD-kandidaat doorloopt momenteel de procedure.

De verwachting is dat de naam op korte termijn bekendgemaakt wordt.

Van Rijn laat op Twitter weten dat hij er binnenkort mee ophoudt. "Nu de coronacrisis richting een volgende fase gaat, is het logisch dat er ook een einde komt aan mijn tijdelijk ministerschap. Uiteraard zet ik mij de komende weken volop in om met alle fantastische mensen in de zorg deze crisis zo goed mogelijk te blijven bestrijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA'er Martin van Rijn volgt Bruins tijdelijk op als minister voor Medische Zorg

Uitzonderlijk

Van Rijn werd op 23 maart voor drie maanden benoemd als minister voor Medische Zorg, toen VVD'er Bruno Bruins onverwacht opstapte vanwege oververmoeidheid.

Het was opmerkelijk dat een PvdA'er toetreedt tot een kabinet waar zijn partij niet aan deelneemt. Vanwege de crisissituatie werd 'in het landsbelang' een uitzondering gemaakt op die ongeschreven regel. "Partijkleur is niet interessant", zei premier Mark Rutte daarover.

Waarom een PvdA'er minister Bruno Bruins opvolgt:

Premier Mark Rutte heeft zojuist bekendgemaakt dat PvdA'er Martin van Rijn minister Bruno Bruins opvolgt. "Partijkleur is niet interessant", zei Rutte.

Alarmfase voorbij

Van Rijn trad 'op persoonlijke titel' toe tot het kabinet.

PvdA-leider Lodewijk Asscher zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat de termijn van Van Rijn inmiddels lang genoeg had geduurd. "We zijn vreselijk trots dat hij aan het begin van de crisis naar voren is gestapt om de brand te helpen blussen", zei Asscher. "Maar de alarmfase is wel weer voorbij."

Regeringspartijen VVD en CDA hadden graag gezien dat Van Rijn langer was doorgegaan als minister voor Medische Zorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore