'Liever vandaag dan morgen'

Staatssecretaris wil vaart maken met helpen ouders toeslagenaffaire

27 mei 2020 15:18 Aangepast: 27 mei 2020 15:52
Pieter Omtzigt (CDA) en Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financien tijdens een debat over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag. Beeld © ANP

Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën wil ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire zo snel mogelijk helpen. "Ik zie liever vandaag dan morgen resultaat, maar er is tijd nodig om 15 jaar beleid te herstellen en recht te doen aan een grote groep ouders", zei ze in debat met de Tweede Kamer.

Het is haar eerste grote debat over de toeslagenaffaire. Door een doorgeslagen fraudejacht van de Belastingdienst werden duizenden ouders onterecht aangemerkt als fraudeur met de kinderopvangtoeslag. Zij konden geen aanspraak meer maken op de toeslagen en moesten de ontvangen toeslagen terugbetalen, waardoor veel in de financiële problemen kwamen.

Kamerleden zeiden eerder vandaag in het debat dat ze blij zijn dat Van Huffelen werkt aan een oplossing voor gedupeerde ouders, maar dat het niet snel genoeg gaat. "Waarom duurt het zo lang voordat ouders worden gecompenseerd", vroegen Kamerleden zich hardop af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer eist haast met toeslagenaffaire: 'Waarom duurt het zo lang?'

Kapot

"Gedupeerden zijn gewoon moe, die zijn kapot", zegt DENK-Kamerlid Azarkan. "Ik sprak een ouder die zei: ik heb een enkeltje hel gekregen en wil daar zo graag weg." De ChristenUnie is blij dat er nu stapje voor stapje gerechtigheid komt. "Maar het duurt te lang", vindt Kamerlid Eppo Bruins.

Mensen hebben alleen recht op compensatie als vaststaat dat ze onterecht als fraudeur zijn aangemerkt. Duizenden ouders kregen deze week al een afwijzing. "Draai het om", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. "Als de Belastingdienst geen bewijs heeft dat je fraudeur bent, moeten die ouders compensatie krijgen."

Eerst geholpen

"We zijn een jaar verder, en nog steeds is er geen oplossing", zegt ook 50PLUS. Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt moet de staatssecretaris dan ook haast maken om de zaak tegen de ouders recht te zetten en hen recht te doen.

Van Huffelen antwoordde de Kamerleden dat zij ook snelheid wil maken, maar dat dit tijd kost. Wel wil ze ouders die in grote problemen snel helpen. "We streven ernaar die ouders die het hardst getroffen zijn, als eerste te helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk mee met debat in Tweede Kamer over de toeslagenaffaire

Toeslagenaffaire aangetoond door journalisten

De toeslagenaffaire gaat over ouders die onterecht werden beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. De ouders kregen geen toeslagen meer en moesten duizenden euro's onterecht terugbetalen. De misstanden kwamen aan het licht door publicaties van RTL Nieuws en dagblad Trouw. Keer op keer toonden journalisten Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis aan dat de Belastingdienst tegen beter weten in de ouders benadeelde. Zij ontvingen daarvoor vorig jaar de prijs Journalist van het Jaar.

Lees hier alles over de toeslagenaffaire

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boosheid, angst, verbazing en schaamte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore