Het is een belangrijke stap om verder uit de coronacrisis te komen: vanaf 1 juni kan iedereen met klachten getest worden op corona. Dat zegt minister Hugo de Jonge. Eerder zei het ministerie er al naar 'te streven' dat iedereen vanaf 1 juni getest zou kunnen worden. En die datum wordt dus gehaald.
Wie klachten heeft (zoals hoesten, niezen of benauwdheid) en getest wil worden, kan daarvoor vanaf 1 juni een speciaal telefoonnummer bellen om zelf een afspraak te maken bij de GGD. Het streven is dat je dan binnen 24 uur ook daadwerkelijk getest wordt. De test kost geen geld, zegt de GGD.
'Blijf thuis en laat je testen'
In totaal moeten er dan 80 locaties zijn waar mensen getest kunnen worden. Volgens het ministerie kan dit aantal worden uitgebreid als dat nodig is.
"Door iedereen met klachten te testen, zien we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het direct de kop weer indrukken", zegt minister De Jonge. "Voor iedereen met klachten zoals hoesten, verkoudheid of koorts geldt daarom: blijf thuis en laat je testen."
De testuitslag volgt binnen 48 uur. Als die positief is, moet je twee weken in thuisisolatie en gaat de GGD aan de slag met het het bron- en contactonderzoek.
Hoe werkt bron- en contactonderzoek?
Als iemand besmet blijkt, gaat de GGD binnen 24 uur na met wie de patiënt contact heeft gehad. Ook wordt gezocht naar de bron van de besmetting. Het RIVM gaat ervan uit dat iemand twee dagen voor de eerste klachten besmettelijk is. De GGD gaat uit van drie groepen die bij besmetting van de patiënt worden gebeld of gemaild:
- Huisgenoten. Alle mensen die wonen bij de besmette patiënt worden gebeld en gevraagd om 14 dagen in quarantaine te blijven. Ook wordt hun gezondheid door de GGD in de gaten gehouden, om te zien of zij klachten ontwikkelen.
- Nauwe contacten. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van de patiënt zijn geweest, wordt gevraagd om 14 dagen zo veel mogelijk thuis te blijven. Dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld gezoend hebben met de patiënt of iemand die in het gezicht is gehoest.
- Niet-nauwe contacten. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest als de besmette patiënt, zoals collega's op kantoor of leerlingen in de klas. Deze mensen wordt gevraagd alert te zijn op klachten. Zij hoeven niet thuis te blijven.
Testcapaciteit
Gemiddeld werden de afgelopen weken zo'n 4000 mensen per dag op corona getest. Zo'n 5 procent van hen test positief. De verwachting is dat het aantal tests de komende tijd flink omhoog gaat.
Testlaboratoria zien nu al dat ze capaciteit hebben om meer te gaan testen. Zij kunnen 17.500 tests per dag verwerken. Begin juni moet dat aantal al rond de 30.000 liggen. De GGD's verwachten dat zo'n 2 procent van de mensen dan nog positief op het coronavirus zal testen, zo'n 600 mensen per dag.
'Aanloopproblemen'
Volgens minister De Jonge zullen er de komende tijd zeker nog 'wat aanloopproblemen' te verwachten zijn. "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat met de inzet van de GGD's we onze greep op het virus kunnen verstevigen."
Ook Sjaak de Gouw van de GGD-GHOR waarschuwt alvast. Volgens hem ligt er de komende tijd een 'enorme klus' op de GGD'en te wachten. "Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar we zorgen ervoor dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt."
In landen om ons heen wordt al een tijdje veel breder getest. In Duitsland wordt al sinds het begin van de uitbraak op grote schaal getest en ook in België en het Verenigd Koninkrijk kan sinds een aantal weken iedereen met klachten zich laten testen.
Een kijkje in de corona-teststraat
