Weeskinderen

Verzet binnen CDA, afdelingen willen 500 weeskinderen uit Griekse kampen halen

26 mei 2020 12:52 Aangepast: 26 mei 2020 15:34
Een spandoek die oproept om 500 kinderen in Griekse vluchtelingen kampen zitten, welkom te heten in Nederland. Beeld © ANP

CDA-afdelingen keren zich tegen het standpunt van de landelijke fractie over vluchtelingenkinderen in Griekse opvangkampen. Zij willen dat Nederland 500 weeskinderen opneemt uit de overvolle kampen. Inmiddels steunen veertig lokale en provinciale afdelingen de oproep.

Volgens CDA-wethouder Klaas Valkering van het Noord-Hollandse Bergen, die namens de groep het woord voert, komen er nog steeds afdelingen bij die het pleidooi steunen.

Gedachtengoed CDA

De reden van het verzet is helder, zegt Valkering. "Omdat het 500 weeskinderen zijn. Daarom. Als iets namelijk niet past binnen het gedachtengoed van onze partij dan is dat wel om 500 weeskinderen onder verslechterende omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen te laten zitten."

CDA-prominenten zoals oud-premier Dries van Agt, Herman Wijffels, Ad Koppejan en Tineke Lodders steunen de oproep van de afdelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabantse CDA-prominenten: partij neemt ons niet serieus

Verrechtsing

Volgens Valkering is het een uiting van zorgen die een deel van de afdelingen heeft over 'de verrechtsing' van het CDA, zegt hij tegen dagblad Trouw. "Zij hoopten dat er na de lange discussie vorig jaar over het kinderpardon iets blijvend veranderd zou zijn." Hij doelt daarmee op de kwestie die vorig jaar speelde toen de landelijke fractie onder druk van de eigen leden akkoord ging met een ruimer kinderpardon.

Tientallen gemeenten hebben eerder aangegeven dat zij kinderen uit de kampen willen opvangen. Ook een aantal andere Europese landen heeft dat gedaan.

Geen steun kabinet

Maar het kabinet - ook al zien coalitiepartijen D66 en ChristenUnie dat graag anders - wil daar niet aan. Het standpunt van het kabinet is dat het geen voorstander is van een tijdelijke oplossing, zoals de herplaatsing de kinderen naar Nederland.

Ook vreest het kabinet dat de weeskinderen niet allemaal wees zijn, maar dat ze ook worden ingezet om een aanvraag te kunnen doen hun familie naar Nederland te halen. Het kabinet wil zo niet mensensmokkelaars in de hand werken. Daarom kiezen ze er voor om Griekenland te helpen met de voogdij en opvang op het vaste land.

Het landelijke CDA blijft achter dat kabinetsbesluit staan. De partij gaat wel in gesprek met de lokale en provinciale afdelingen over de weeskinderen.

'Gevoelig onderwerp in coalitie, ook na kinderpardon'

"Net als bij het kinderpardon ligt ook dit gevoelig in de coalitie", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "D66 en ChristenUnie zouden de kinderen wel graag opvang in Nederland bieden. De draai bij het kabinetsstandpunt over het kinderpardon begon ook toen de achterban van het CDA zich begon te roeren. Dus het is interessant om te zien of deze 40 afdelingen bredere steun binnen de partij zullen krijgen."

Rosa helpt vluchtelingen op Lesbos: 'In de winter gaat dit helemaal mis'

De 26-jarige Rosa Duran ging in 2015 naar Lesbos als vrijwilliger. Nu is ze er coördinator bij hulporganisatie Movement on the Ground. En het is keihard werken, want de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zitten overvol.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA'er: Maak Nederland socialer na coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore