Coronamaatregelen

Grapperhaus wil geen wapenstok en pepperspray voor boa’s

25 mei 2020 22:21 Aangepast: 25 mei 2020 23:19
Boa's kijken of de coronamaatregelen worden nageleefd in Rotterdam. Beeld © ANP

Minister Grapperhaus gaat bekijken hoe buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) betere uitgerust kunnen gaan worden. Maar een wapenstok krijgen ze wat hem betreft niet. De Nederlandse Bond van Boa's pleit al langere tijd voor een betere uitrusting, vooral na de geweldsincidenten van afgelopen tijd.

Vanwege de coronamaatregelen neemt de druk op boa's de laatste tijd flink toe. Dat gaat volgens de vakbond steeds vaker gepaard met geweld. Zo ging het op Hemelvaartsdag in IJmuiden mis: enkele boa's werden daar toen mishandeld.

Protest

De boa’s wijzen erop dat het voorval in IJmuiden geen incident is en het geweld tegen hen al jaren toeneemt. Ze voeren daarom morgen om 12.00 uur actie in een aantal steden. Ook pleit de bond voor betere bewapening. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en frustratie na aanval op boa in IJmuiden

Minister Ferd Grapperhaus komt de boa's nu deels tegemoet. Hij wil met boa- en politiebonden in gesprek over het eventuele gebruik van een noodknop of een bodycam. "Bodycams blijken goed te werken, ook bij agenten, om mensen toch af te schrikken. We gaan kijken wat we kunnen doen om boa's binnen het wettelijk systeem optimaal bescherming te bieden."

Daarnaast moet de politie direct aanwezig kunnen zijn als een boa in de moeilijkheden komt. Het inzetten van geweldsmiddelen als een wapenstok is nog niet aan de orde. "Het geweldsmonopolie ligt in Nederland bij de politie."

Burgemeesters verdeeld 

Een boa is een ambtenaar die - net als de politie - strafbare feiten opspoort, maar in dienst is van de gemeente. Of een boa met een vorm van bewapening op pad gaat, hangt nu nog af van de gemeente waarin de boa werkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's Rotterdam eisen wapenstok en pepperspray: 'Nu urgenter dan ooit'

Sommige burgemeesters hebben bepaald dat boa's bijvoorbeeld een bodycam krijgen als ze op pad gaan, of pepperspray. In andere gemeenten krijgen de boa's niets omdat de burgemeesters vinden dat alleen politieagenten met wapen(s) uitgerust moeten worden.

De burgemeesters reageerden vanavond tijdens het Veiligheidsberaad ook verdeeld op de vraag of zij voor een betere bewapening zijn van de boa's. Een deel van hen vindt van niet en ziet liever dat er politieagenten worden meegestuurd. Andere burgemeesters zijn wel voorstander van bijvoorbeeld webcams of pepperspray. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's willen diensthond mee ter verdediging: 'Juist in coronatijd nodig'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore