Politiek

Ministerie: toch geen uitverkoopverbod om winkeliers te helpen

25 mei 2020 14:24 Aangepast: 25 mei 2020 14:34
Uitverkoop in Alkmaar, halverwege mei 2020. Beeld © ANP

Er komt geen uitverkoopverbod om kleine winkeliers te beschermen. Een Kamermeerderheid had daarom gevraagd, maar het is juridisch niet haalbaar, laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat desgevraagd weten aan RTL Z.

Een uitverkoopverbod vereist een verandering van de regels, en dat is niet een kwestie van een paar weken. Een van de grootste struikelblokken is dat zo'n uitverkoopverbod ook voor webwinkels zou moeten gelden, want anders zouden die juist nog aantrekkelijker worden ten opzichte van fysieke winkels. Maar dat regelen is 'op korte termijn onmogelijk', laat een woordvoerder van het ministerie weten. 

Het verbod zou met een spoedwet geregeld kunnen worden, maar die moet alsnog door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd worden. Zelfs als daar een meerderheid zou zijn voor het verbod, dan zou het hele traject naar schatting alsnog drie maanden duren, vertelt de woordvoerder.

Branche: niet nodig

Het ministerie deed onderzoek naar de haalbaarheid van een verbod vanwege een petitie van een onderneemster die ruim 6000 keer werd ondertekend. Na aankondiging van het onderzoek op 7 april vroeg een meerderheid in de Tweede Kamer hier ook nog eens om. Het doel: het helpen van de kleine ondernemer, schreef de NOS destijds.

Het idee achter zo'n verbod is dat grote ketens -met diepe zakken- op die manier niet kunnen stunten met de prijzen, terwijl kleine ondernemers die het al erg zwaar hebben die financiële ruimte niet hebben. 

Maar volgens het ministerie zit een meerderheid van ondernemers daar helemaal niet op te wachten. Het ministerie sprak zelf met ondernemers en staat in nauw contact met brancheorganisatie INRetail.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers blij met verbod uitverkoop: anders verdien ik niets

Verbod helpt marge maken

Toch zijn winkeliers onderling nog best wel verdeeld. Ondernemers in de mode en schoenenbranche zien wel wat in uitstel van de uitverkoop. Zij hebben geld nodig om de nieuwe collectie voor de herfst al te kunnen betalen. En dan helpt het niet om met kortingen te verkopen.

Een verbod zou bovendien helpen om toch nog wat marge te maken in de komende maanden, nu de coronamaatregelen van de overheid iets verzacht worden. 

Maar voor een andere groep ondernemers zijn kortingen juist belangrijk om weer klanten in de winkel te krijgen, en op die manier omzet te draaien. 

Omdat ondernemers zelf dus ook geen duidelijke voorkeur hebben voor een verbod of niet en het überhaupt niet snel te regelen is, ziet het kabinet ervan af. Winkeliers die in de problemen komen, kunnen een beroep doen op de steunmaatregelen van de overheid, voegt de woordvoerder toe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dreigende tekorten: retailers hamsteren om coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore