Slachthuizen

Minister Schouten wil alle medewerkers van slachthuizen laten testen

25 mei 2020 13:13 Aangepast: 25 mei 2020 14:24
Archiefbeeld van een willekeurig slachthuis. Beeld © ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw) heeft aan de GGD's gevraagd om alle medewerkers van slachthuizen in ons land te gaan testen. Aanleiding zijn de recente corona-uitbraken in meerdere slachthuizen.

Het is aan de GGD's om het testen ook daadwerkelijk uit te voeren, zei minister Schouten. "Door te testen willen we een beter beeld krijgen over de situatie rond de slachthuizen." 

Een woordvoerder van de landelijke GGD laat in een eerste reactie weten: "Wij hebben zojuist gehoord dat het ministerie dit graag wil. We gaan nu bekijken wat er precies moet gebeuren en hoe we dit gaan organiseren."

Brief gekregen 

Slachthuizen liggen onder het vergrootglas van de Inspectie SZW onder meer na de omvangrijke corona-uitbraak onder het personeel van een slachthuis in het Achterhoekse Groenlo.

De Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie, heeft samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een brief gestuurd aan de grote slachthuizen om de eigenaars op hun verantwoordelijkheid als werkgever te wijzen.

"In de brief vragen we de slachthuizen hoe ze de veiligheid regelen en garanderen", licht Schouten toe. "We willen voor morgenavond antwoord."

Sluiting 

Als het voor medewerkers of voor het NVWA-personeel niet veilig is in een slachthuis, dan is sluiting niet uitgesloten. "De medewerkers moeten veilig kunnen werken. Als dat onvoldoende gegarandeerd wordt, dan kunnen er geen NVWA-medewerkers controles doen en kunnen slachthuizen per direct gesloten worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD gaat duizend medewerkers slachthuis Helmond testen

Krappe paden 

Ons land telt 300 Nederlandse vleesproducenten, waar tussen de 12.000 tot 13.000 werknemers werken.  

Omdat het personeel in slachthuizen dicht op elkaar werkt en de gangpaden vaak krap zijn, kan het virus snel om zich heen slaan. Er zijn nu uitbraken bekend bij slachthuizen in Scherpenzeel, Groenlo, Helmond en Boxtel. Bij het VION en Boxtel zijn twee keurmeesters van KDS positief getest, waarvan er een in het ziekenhuis ligt.  

Testen

In het slachthuis in Helmond gaat de GGD duizend medewerkers testen. Uit de 43 tests die de GGD dit weekend heeft afgenomen onder dierenartsen en keurmeesters, zijn drie nieuwe positieve coronagevallen naar voren gekomen. De dierenartsen en keurmeesters werken allemaal bij het slachthuis Van Rooi in Helmond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore