Oplossen in vloeistof

Belangrijke stap om lichaam op te lossen is stap dichterbij

25 mei 2020 12:09 Aangepast: 26 mei 2020 18:27
Bezoekers van een crematorium inspecteren een oven tijdens een open dag.

De mogelijkheid om je lichaam na de dood te laten resomeren, is een belangrijke stap dichterbij. Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een verwarmde vloeistof. De Gezondheidsraad schrijft dat deze vorm 'voldoet aan de voorwaarden'.

Nu kunnen mensen die overleden zijn zich laten cremeren of hun lichaam begraven. Ook kunnen zij hun lichaam aan de wetenschap donoren.

De Gezondheidsraad heeft de afgelopen tijd twee alternatieven onderzocht: composteren en resomeren.

Meerderheid in Tweede Kamer 

Er werd onder meer gekeken naar  veiligheid, waardigheid en duurzaamheid van de twee mogelijke alternatieven. Het onafhankelijke adviesorgaan adviseert negatief over de mogelijkheid tot composteren, maar resomeren voldoet 'in beginsel' wél aan de voorwaarden, schrijft de raad.

Het is nu aan de Tweede Kamer om te beoordelen of resomeren ook daadwerkelijk in onze Uitvaartwet opgenomen gaat worden. Uit een eerdere rondgang door RTL Nieuws blijkt dat die meerderheid er in de Tweede Kamer is. 

Chemische vloeistof

Resomeren is een methode waarbij het lichaam na overlijden ontbonden wordt in een chemische vloeistof. Uit een eerder onderzoek, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de overheid, blijkt dat een kwart van de Nederlanders resomeren als mogelijk alternatief ziet voor begraven en cremeren.

Bijna 70 procent van de mensen heeft er geen problemen mee dat de wet wordt aangepast zodat resomeren mogelijk gemaakt gaat worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je lichaam laten resomeren, het lijkt eraan te gaan komen

Schoner en milieuvriendelijker

Ook de uitvaartbranche is positief omdat het resomeren schoner, mooier en milieuvriendelijker is. Het lichaam wordt in een waterige oplossing van loogzout  gelegd en ondergaat daardoor hetzelfde afbraakproces als bij een crematie. Na een paar uur blijft een poeder over. 

In Amerika is resomeren sommige staten al toegestaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore