Vanwege coronavirus

Kabinet: uitstel van verkiezingen vanwege coronavirus niet uitgesloten

22 mei 2020 11:43 Aangepast: 22 mei 2020 16:18
Een stembureau (archieffoto).

Het kabinet gaat onderzoeken of de verkiezingen van komend najaar en voorjaar kunnen doorgaan als het coronavirus dan nog niet is bedwongen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) sluit niet uit dat gemeentelijke herindelingsverkiezingen in de herfst en de Tweede Kamerverkiezingen van maart moeten worden uitgesteld.

Ollongren vraagt nu bij gemeenten na of stemlokalen wel ruim genoeg zijn om onderling 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.

Nu niet aan de orde

Zoals eerder in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje gebeurde. Al ziet ze nu geen reden om te denken dat dat nodig zal zijn.

"Er is op dit moment naar mijn mening geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat het organiseren van de komende verkiezingen niet mogelijk zal zijn. De vraag of een van de komende verkiezingen uitgesteld zou moeten worden is daarom nu ook niet aan de orde", schrijft ze aan de Kamer.

"Mocht uitstel evenwel aan de orde komen, dan verschilt per verkiezing de wijze waarop dat juridisch mogelijk is." De Kamerverkiezingen zouden maximaal een jaar kunnen worden opgeschoven, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Ook stemmen per brief is 'theoretisch denkbaar', aldus Ollongren. Maar dan moet er wel meer gebeuren om ervoor te zorgen dat mensen in alle vrijheid kunnen stemmen, en voor zich kunnen houden op wie ze dat doen. Ze gaat uitwerken of en hoe dat zou kunnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Polen stelt presidentsverkiezingen toch uit

Afstand houden en briefstemmen

Ze wijst erop dat andere landen wegens de coronapandemie al voor briefstemmen hebben gekozen. Nederlanders in het buitenland stemmen ook in onze verkiezingen al jaren per post.

Ollongren gaat eerst navragen of stemlokalen anders kunnen worden ingericht, zodat kiezers en stembureauleden zich kunnen houden aan de voorgeschreven afstand. Die regel blijft immers nog wel voor langere tijd van kracht, schrijft de minister. Sommige stemlokalen blijken daarvoor misschien niet geschikt en moeten gesloten blijven. Kiezers zullen het dan mogelijk met minder stembureaus moeten doen.

Uitstellen herindelingsverkiezingen

Het provinciebestuur kan herindelingsverkiezingen als de nood aan de man is maximaal vijf à zes weken uitstellen, schrijft Ollongren. Als dat niet genoeg is, zal ze de wet moeten veranderen.

Op 18 november zouden een aantal gefuseerde Groningse en heringedeelde Brabantse gemeenten een nieuwe gemeenteraad kiezen. Het gaat om de samenvoeging van de gemeenten Appingendam, Delfzijl en Loppersum en de splitsing van de gemeente Haaren in Brabant.

Een maand eerder kiest Sint-Eustatius, dat als 'bijzondere gemeente' deel uitmaakt van Nederland, een nieuwe eilandraad. De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland voor 17 maart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte onder vuur om strategie coronacrisis: 'Wat betekent maximaal controleren?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore