Coronadebat

Rutte onder vuur om strategie coronacrisis: 'Wat betekent maximaal controleren?'

20 mei 2020 21:33 Aangepast: 21 mei 2020 07:49
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat over het coronavirus. Beeld © ANP

Wat is de strategie van het kabinet in de aanpak van de coronacrisis? Premier Mark Rutte werd tijdens het coronadebat flink doorgezaagd over die vraag. Linkse oppositiepartijen vinden de strategie onduidelijk. Maar premier Rutte blijft erbij: het virus 'maximaal controleren' is de strategie.

"Wij kiezen voor een strategie van maximaal controleren en daarbij proberen we iedere opflikkering van het virus in te dammen", antwoordde de premier. Dat gebeurt onder meer door de anderhalvemeterregel, maar ook door bijvoorbeeld, meer dan eerder, in te zetten op testen.

Meerdere keuzes

De strategievraag stond vandaag centraal tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. "Het beeld van een zwalkende strategie doemt op, van een wisselende strategie", klonk uit de mond van Lodewijk Asscher. 

Volgens de PvdA-leider is het belangrijk om helder te zijn. "Want als je de keuzes niet goed maakt, of niet onderbouwt, kan dat extra zieken, extra doden en extra economische schade betekenen."

Maximaal controleren

Rutte noemde de ingeslagen weg juist helder. Hij blikte terug op zijn persconferentie van 16 maart. "Daarin heb ik de keuzes uiteen gezet", aldus de premier. "We konden ervoor kiezen om het virus laten rond te laten waaien. Maar dat wil niemand."

Een andere keuze was juist een volledige lockdown van het land. "Maar je loopt altijd een risico dat het virus toch gaat oplieren. Daarom kiezen we daar niet voor. Daarom kiezen we voor de strategie van maximaal controleren." 

'Maximaal controleren' betekent volgens het kabinet dat het virus zal blijven rondgaan onder de bevolking, maar dat nieuwe, grotere uitbraken worden ingedamd op het moment dat die de kop opsteken. Het doel daarbij is om de kwetsbaren te beschermen en te zorgen dat de zorg het aankan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat Nederland verder open – met een belangrijke rol voor de jeugd

Nog veel vragen 

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen zou bij een strategie die echt inzet op maximale controle veel meer geïnvesteerd moeten worden in het bron- en contactonderzoek. Alleen dan kan je op tijd de 'brandjes uittrappen' waar het virus weer om zich heen begint te grijpen.

Marijnissen: "De experts wijzen erop dat dit helpt om het virus in te dammen. Het kan nog doortastender. Kijk bijvoorbeeld naar hoe ze dat bron- en contactonderzoek in Duitsland doen. Waarom doen we dat niet?"

Wat betekent dat?

Wanneer vindt het kabinet dat het virus onder controle is, wilde GroenLinks-leider Jesse Klaver weten. "Hebben we het dan over tientallen besmettingen? Over honderden besmettingen over of tienduizenden besmettingen? Dat we nog kunnen zeggen: we hebben het onder controle."

Maar Rutte wilde die vraag niet beantwoorden. Volgens de premier is het antwoord op die vraag 'complex', afhankelijk van 'allerlei factoren die we moeten wegen.' "Je kunt dat niet in één getal uitdrukken."

Geert Wilders Geert Wilders

Anderhalve meter is heilig

In de gekozen strategie is de anderhalvemeterregel heilig. Zowel binnen als buiten, benadrukte de premier na vragen van Geert Wilders. De PVV-leider vindt dat de afstandsregel buiten losgelaten moet worden. 

"Onderzoeken wijzen uit dat besmettingen buiten vele malen kleiner zijn. Dus de anderhalvemeterregel gaat veel te ver. Laat het buiten los, u bent een liberaal, meneer Rutte."

Maar de premier wilde daar niets van weten. "Zolang het deskundig advies anderhalve meter afstand is, doen we dat." Rutte benadrukte ook dat bijna alle landen die afstandsregel hebben. "Wij varen op het kompas van deskundigen en daarna maken we een politieke weging."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore